leatherdyke.cc

Har vi ligestilling i dag?

Feminisme i dag har fået et lidt blandet ry.

 

For nogle er det en vigtig bevægelse, som fremmer ligestilling mellem kønnene og viderefører det arbejde, som bevægelsen har kæmpet for i mange år.

 

Andre ser bevægelsen som en gruppe af mandehadere og femi-nazier, der prøver at få selv de mindste ting til at handle om feminisme og forsøger at hæve kvinder over mænd.

 

Og så er der også mange, som ser feminisme som vigtig – men måske ikke helt så vigtig igen. For vi har da allerede ligestilling i dagens Danmark – ik’?

 

Feminisme handler om ligestilling

Men det er nu ærgerligt, at feminister betragtes som såkaldte “femi-nazier”, og at debatten om ligestilling betragtes som et uddødt emne.

 

For mig at se handler feminisme ikke om at hade på mænd eller om at give kvinder flere rettigheder end mænd.

 

Feminisme handler om ligestilling. Feminisme handler om, at kvinder skal have de samme rettigheder som mænd – hverken færre eller flere.

 

At bevægelsen så hedder feminisme, er jo dels historisk betinget; og dels fordi kvinder traditionelt såvel som i dag desværre står svagere.

 

Og ja, selvfølgelig er der da masser af feminister, der proklamerer ting i feminismens navn, som måske kan virke ekstreme – der vil altid være folk med mere ekstreme holdninger.

 

Og der er selvfølgelig også nogle, der debatterer heftigt om ting, som kan opfattes som pedantiske eller som bagateller, som unødigt blæses op til noget større, end de bør.

 

Men det betyder ikke, at ligestilling ikke længere er værd at debattere.
Ligestilling handler om, at vi har lige vilkår – også i praksis.

 

Lighed er mere end bare lovgivning

Kvinder har fået langt flere rettigheder end tidligere i dagens Danmark. Vi kan stemme, vi kan gå på arbejde, vi kan få fri abort – ja, vi kan sågar gå med bukser (hvilket jo ikke altid har været en selvfølge). På mange måder er kvinder blevet frigjort de gamle traditioner, bånd og ikke mindst korsetter, som tidligere er blevet tvunget over os. Men det betyder ikke, at der nødvendigvis i praksis er lighed mellem kønnene i dag.

 

For selvom mænd og kvinder lovmæssigt har mange af de samme rettigheder, er der forskel på lovmæssig lighed og lighed i praksis.

 

At der mangler lighed i praksis ses f. eks. ved at kvinder føler sig mindre sikre end mænd, når de skal alene hjem om natten. Helt fra en tidlig alder får piger at vide, at det er for farligt for en pige at tage alene hjem fra byen, når det bliver mørkt, og at de ikke kan tage en taxa hjem uden følgeskab. Her savnes, at kvinder bliver set som lige så meget værd som mænd – og ikke noget, man skal udnytte og objektivisere.

 

Ligeledes kan der selvfølgelig mangle lighed i praksis for mændene. Her kan et eksempel på regler, der går imod ligestilling være, at mandlige pædagoger ikke må skifte ble på børnene eller være alene med dem – hvorimod det med kvindelige pædagoger ikke fremstilles som et problem.

 

Hold debatten kørende

Ligestilling er en proces. Processen påvirkes hele tiden i forskellige retninger. Ligestilling er ikke en statisk tilstand. Processen skal hele tiden holdes i gang, og kursen skal fastholdes.

 

Netop derfor er det vigtigt, at vi holder ligestillingsdebatten kørende – fordi begge køn nyder godt af, at ligestillingsproblematikkerne bliver taget op.

 

Og selvfølgelig står det langt værre til i mange andre lande. Men derfor kan vi sagtens stadig arbejde på at forbedre de forhold, vi har i Danmark. Og det må man sige, at der er behov for: f.eks. når det viser sig, at hver fjerde kvinde bliver chikaneret på jobbet – og mange er bange for at sige fra, fordi “sådan er tonen bare på arbejdspladsen”.

 

Så selvom det måske står værre til i andre lande med ligestillingen, så kan vi næppe være et forbillede for dem før vi har fejet for egen dør. Man holder jo heller ikke op med at arbejde for bedre leveforhold og mere velfærd i Danmark bare fordi det står værre til i andre lande.

 

Processen skal altså hele tiden holdes på sporet og retningen skal hele tiden justeres, så vi kan nærme os ligestillingsmålet mere og mere.

 

deltag i snakken om ligestilling og hold debatten i gang – mænd såvel som kvinder.

 

photo credit: 12.03.2016 – Feministischer Kampftag Leipzig via photopin (license)

 

Miriam Merklin

Miriam er 20 år og arbejder til daglig i København. Hun elsker at skrive, drikke kaffe og se film - især dem med stærke kvindelige hovedroller.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv