leatherdyke.cc

”Man kan ikke forstå tingene rigtigt, hvis man ser på bøsser, kvinder, transkønnede eller mænd som separate grupper. Det hele hænger sammen, og hvis man vil forstå de problemer eller fordele, de forskellige grupper har, må man se på sammenhængen mellem grupperne. Det er den sammenhæng, jeg kalder for Den Heteroseksuelle Verdensorden,” fortæller Mads Ananda Lodahl i en pressemeddelelse.

 

Han er tilbage – og det samme er hans utrættelige kamp mod status quo og den heteroseksuelle verdensorden. Netop det at reflektere over sammenhængen er det, han gør i ”Upassende Opførsel – 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden”. Bogen samler 50 essays om køn og seksualitet og væver det sammen med queer-teori og LGBT-historie – kombineret med Mads Ananda Lodahls personlige erfaringer, oplevelser og tanker.

 

Bogen åbner med en 76 siders lang gennemgang af kønsteorier- og opfattelser i et forsøg på at besvare det evigt gådefulde og forvirrende spørgsmål: ”Hvad er en mand?”. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at han aldrig når frem til et definitivt svar. Men rejsen derhen er et holdningsbekræftende opgør med den Heteroseksuelle Verdensorden – for slet ikke at tale om det fordummende og begrænsende pladder tv- og mediebranchens fortærskede sexologer lukker ud. For som han understreger i bogen: Der er en eneste ting, man kan sige med sikkerhed, og det er, at hvis nogen siger noget simpelt om køn er det løgn.

 

Historiske gennemgange og perspektiveringer fylder i ”Upassende Opførsel”. Mads Ananda Lodahl gennemgår tusindvis af års global LGBT-historie og dedikerer et helt essay til nazisternes forfølgelse og systematiske drab på homoseksuelle. Det samme gør nutidig indignation, når han gennemgår den heteroseksuelle verdensordens hetz på alt, der skiller sig ud fra ”det normale” – f.eks. i hans gennemgang ad det danske sundhedssystems behandling af interkønnede og transpersoner.

 

Ikke mindst reflekterer han over LGBT-personer, tøsedrenge og drengepigers trivsel og vilkår i de heteroseksuelles folkeskole – som kan virke dybt besnærende og klaustrofobisk for de, der afviger fra normen. Unikt for bogen afsluttes artiklen med tre konkrete forslag til, hvordan den enkelte lærer kan forbedre vilkårene og dagligdagen for de elever, der afviger fra det normale.

 

Derudover består ”Upassende Opførsel” af 10 interviews med personer og grupper som f.eks. Rufus Gifford, Kapow Collective, transmænd og LGBT Asylum. Det mixes med dybt personlige fortællinger fra Mads Ananda Lodahls eget liv.

 

”Upassende Opførsel” er svær at sætte i bås, men med Mads Ananda Lodahls tvivl, spørgsmål og opsøgende dialogiske tone, har den potentiale for at sætte tanker i gang og give nye perspektiver – nok særligt for de, der ikke har beskæftiget sig med feministiske teorier eller miljøer tidligere. Det har heller aldrig været bogens formål at levere udtømmende og definitive svar. Som Mads Ananda Lodahl selv skriver:

 

”Det er tekster til refleksion og undren og til at tænke videre ud fra. Det er en rejse, og der er ikke noget mål, og det handler aldrig om at få ret, men altid om at være nysgerrig og undre sig og have det sjovt og passe på sig selv og hinanden undervejs.”

 

Om Mads Ananda Lodahl
Mads Ananda Lodahl har længe været en stærk og original stemme i den danske køns- og seksualitetsdebat siden 2003. Han er medstifter af bl.a. Queer Jihad, Queer Film Klub og Copenhagen Queer Festival. Han er redaktør og medforfatter på Queer Jihads bog ”Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker!” (2013) og arbejder som forfatter, foredragsholder og konsulent.

 

”Upassende Opførsel – 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden” udkommer den 22. januar 2018 på Forlaget Solidaritet. Den er på 436 sider og koster 200 kr.

 

F-frekvensen er et forum med plads til alle – uanset holdning, politisk overbevisning, etnicitet, alder, uddannelse og køn. Det er ikke et krav, at blogindlæg på denne platform skal afspejle Dansk Kvindesamfunds holdninger. Blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Anna Meldgaard Hansen

Anna medstiftede F-frekvensen i 2012, og har siden fungeret som redaktør. Hun har været aktiv i Dansk Kvindesamfund siden 2011 og har siddet i landsbestyrelsen i flere år.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv