leatherdyke.cc

Jeg er måske let at provokere – jeg kan måske endda også vedkende mig at være en smule nærtagende, når det kommer til mødet med mennesker, som kønsopdeler adfærd. Her mener jeg helt specifikt den grundlæggende opfattelse og adskillelse af køn, som danner rammerne for, hvad der er acceptabel adfærd for henholdsvis mænd og kvinder.

 

Jeg er træt af, at mine valg og min adfærd skal puttes i en ”rigtig” eller ”forkert” kasse, som udelukkende afspejler det faktum, at jeg er født som kvinde.

 

Hertil synes jeg ofte, at særligt dét at være kvinde mødes med mange begrænsninger, når det kommer til at iklæde sig den rette adfærd i forskellige sociale relationer og sammenhænge.

 

Det er efterhånden min opfattelse, at når en kvinde bevæger sig udover den kvindelige kønsbestemte adfærd, klapper fælden, og hun tildeles ”mandlige” egenskaber og adfærd.

 

Jeg er opvokset i et hjem, hvor kønsroller ikke er noget, der er blevet defineret klart eller stringent – tværtimod. Erkendelsen af de biologiske og fysiske forskelle på kønnene har altid været og er selvfølgelig til stede, men jeg er aldrig blevet hensat i en rolle, hvor mit køn på forhånd definerede, hvad der var acceptabel adfærd for mig.

 

Jeg er senere i livet blevet klar over, at dette er en sjældenhed, og faktum er, at jeg fra tid til anden føler mig låst fast i en adfærd, som ikke nødvendigvis afspejler, hvem jeg er.

 

Hvorfor er man som kvinde upassende, fordi man taler lige ud af posen? Og hvorfor er det som oftest, at kvinder, der agerer på deres seksuelle lyster, risikerer deres gode rygte?

 

Jeg undrer mig ofte over, at jeg fra tid til anden bliver mødt med kritiske blikke eller spydige kommentarer, fordi jeg bramfrit siger, hvad jeg mener, eller agerer ud fra, hvad jeg har lyst til i en given situation.

 

Det kan da ikke være op til andre at putte min adfærd i en ”rigtig” eller ”forkert” kasse og tildele mig mærkaten ”mandlig”, blot fordi de ikke mener, at en kvinde bør have en sådan adfærd. Jeg mener, at min adfærd skal afspejle det menneske, jeg er, og ikke de forudindtagede opfattelser om kønsopdeling og acceptabel adfærd, som samfundet øjensynligt har bevaret gennem tiden.

 

Det handler ikke om at neutralisere forskellene mellem mænd og kvinder – disse forskelle er, efter min mening, med til at skabe dynamik; både reproduktivt, seksuelt og intellektuelt. Min pointe er blot, at man ikke på forhånd skal være låst fast i en forestilling om, hvad der er rigtig og forkert adfærd på baggrund af køn – det må være op til den enkelte selv at definere og erfare.

 

Mette Larsen

Mette Larsen, 25 år. Fynbo i København. Jurist med speciale i børne- og familieret, frivillig i og medlem af Dansk Kvindesamfund. Jeg er født feminist, og jeg har en holdning til stort set alle samfunds- og kønsrelaterede problematikker. Jeg er særligt optaget af debatten om udvaskning af forskellene mellem kønnene. Jeg har desuden stor kærlighed til min familie og venner, travlhed, Simone de Beauvoir, god mad, rødt hår og kold rosévin.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv