leatherdyke.cc

Det er aften på Østerbro, vi ligger i sengen, trætte, glade, forløste. Vi har kendt hinanden i et par måneder. Som så mange gange før, ligger vi nøgne og kommer os oven på den seksuelle akt, der lige har udspillet sig. Halvtomme i hovederne taler vi om stort og småt. Der er som sådan ikke noget nyt i denne situation, før snakken ud af det blå falder på prævention.

 

”Jeg må også hellere få bestilt tid hos lægen, så jeg kan blive testet, og vi kan slippe for det der kondomhalløj”, siger han henslængt og kigger søvnigt op i loftet. Jeg tænker lidt over hans udmelding. ”Hvilken slags prævention skal vi så bruge?” er mit svar. Det rammer ham tydeligvis hårdt, som en forvirringens skovl i ansigtet. Kondomet er altså ikke kun en beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme? ”Spiser du ikke p-piller??” flyver det ud af hans måbende mund, og her starter min sædvanlige forsvarsprocedure.

 

Jeg forklarer, at jeg ikke kan tåle p-piller, og at det i værste fald kan få fatale konsekvenser for mig, i form af bl.a. migræner og blodpropper. Jeg fortæller, hvordan flere læger har sagt, at det er direkte skadeligt for mig at spise p-piller. Jeg fortæller også om alle generne, jeg oplevede, da jeg spiste p-piller. Hvordan jeg fik migræne, hvordan jeg mistede synet på det ene øje ved flere lejligheder, at jeg dagligt havde hedeture og humørsvingninger. Hele min sygdomshistorie rulles ud – jeg er altså lovligt undskyldt! Jeg føler et behov for at forklare og måske endda undskylde. Han er forstående, men stadig en smule chokeret. Og tydeligt skuffet. Tænk at løbe ind i den eneste kvinde i København, som ikke er under hormonbehandling.

 

Først dagen efter, da jeg reflekterer over situationen, går det op for mig, hvor forskruet hele scenariet egentlig er. Antagelsen om, at alle kvinder i den fødedygtige alder, spiser et hormonpræparat, hvis de ikke ønsker at blive gravide, er noget, jeg som singlekvinde i midten af 20´erne, er stødt på mange gange før. Hvorfor i alverden spiser du ikke p-piller? Du må have en rigtig god forklaring. Og det har jeg. Men hvorfor skal jeg egentlig det?

 

Måske hænger det sammen med ideen om, at kvinden i sidste ende står til ansvar for graviditeten, fødslen og barnet – manden kan jo bare smutte videre og sprede sin sæd i uendelige kvinder, som biologien jo definitivt har bestemt. Men stop lige engang. Skal vi bare acceptere denne gammeldags, kulturelt konstruerede måde at opfatte kønnenes seksualitet på, som en universel, uforanderlig sandhed? Skal vi lade det fulde ansvar for at undgå uønskede graviditeter hvile på kvinden? Fyld dig med hormoner, hvis du ikke vil være gravid! Holder vi nogensinde op med at antage at ”mænd gør sådan” og ”kvinder gør sådan”? Kvinder spiser p-piller, så manden slipper for alt det bøvl med kondomet. Kvinder fjerner deres kropsbehåring og modererer deres seksualitet. For når alt kommer til alt, er kvindens seksualitet jo faktisk bare et spørgsmål om reproduktion, ikke? Vil du være gravid, eller ej? Og manden, han har et kronisk, instinktivt behov for at tømme sig op i så mange kvinder som muligt, føler ikke ret meget og udtrykker endnu mindre. Mænd skal leve det vilde, frie liv, indtil en eller anden kvinde (som har glemt, at hun burde spise hormoner) fanger ham i et frihedsberøvet, mandsundertrykkende familieliv. Her underordner han sig kvindens ønsker om, hvad et godt voksenliv er. Kvinden har ansvaret. Et håbløst gammeldags, nærmest karikeret scenarie. Men i mine øjne en stadig kulturelt produceret realitet.

 

I en tid, hvor ejerskabet over egen krop på mange forskellige måder er i fokus, har vi stadig en uudtalt pligt som kvinder til at gøre vores krop ufrugtbar. For hvad skal man ellers stille op mod en forventning om at slippe for kondom og graviditet på én og samme gang? For p-piller til mænd venter vi stadig på. Og hvis det endelig bliver en tilgængelig realitet, har jeg mine tvivl om, om det overhovedet er salgbart. For i sidste ende er det jo kvindens ansvar – det fortæller biologien os. Og mænds fertilitet, den skal vi helst ikke pille ved.

 

Så kære kvinde, jeg vil bede dig om at reflektere over, hvad du føler er bedst for din krop. Er du glad for din præventionsform, eller har du overhovedet overvejet muligheder og konsekvenser? Har du tænkt over, at du ikke behøver at spise receptpligtige piller dagligt, selvom det kan føles som et grundvilkår, når man er kvinde, der ikke ønsker graviditet? Vi bør gøre op med det kvindelige monopol på reproduktion og respektere den enkeltes ret til at bestemme over egen krop. P-pillen er et godt værktøj, hvis man er tryg ved det og føler, at det fungerer. Men jeg ville ønske, at det ikke ansås som unaturligt ikke at fylde sin krop med hormoner. Jeg ville ønske, at jeg ikke skulle føle en skam og forpligtelse over at forklare, hvorfor jeg har valgt det fra. For jeg er træt af at bære ansvaret for både min og min partners svangerskabsforebyggelse. Jeg er træt af, at det er en selvfølgelighed. Så tag ansvar for dig selv, din egen krop og dine egne reproduktive evner, uanset køn.

 

photo credit: All the contraceptive pills are gone… via photopin (license)

 

Sofie Andkjær

Sofie Andkjær er bosat i København og cand.mag. i kultur og formidling. Interesseret i den enorme betydning det biologiske køn tillægges i samfundet. Optaget af ligeværd og lige muligheder, uanset køn, etnicitet og seksualitet.

3 kommentarer

  1. Selv som mand syndes jeg det er en relevant og god artikel. Prævention er et fælles ansvar. Så kan ens partner ikke tåle den prævention der er tilrådighed så må vi bare bruge kondom. Men jeg oplever desværre gennem mine venner og familie med teenagepige (15-17år) at de starter meget tidligt med p-piller. Både fordi deres forældre tilskynder dem til det men også fordi fyrende ikke gider det der “kondomhalløj”. De føler det som de fejler hvis de ikke tager p-piller, sådan burde det jo ikke være. Da jeg var i den alder havde jeg altid kondomer i nærheden(de blev dog ikke brugt så tit!) nok fordi jeg var skrækslagen, ikke så meget for kønssygdomme og graviditet, hvis jeg skal være helt ærlig. Men fordi hvad nu hvis hun ikke vil hvis jeg ikke har noget prævention. Og nej, jeg vil ikke lægge ansvaret over på jer piger/kvinder. Men os mænd er altså “nemme”. De unge mænd bliver altså i dag “opdraget” til at pigerne har ansvar for at tage p-piller. Det tror jeg altså vægter meget. For helt ærligt, så besværligt er kondomer altså ikke. Og nogle gang kan det rent faktisk være sjovt. Så tror vi skal tilbage til at prævention er et fælles ansvar.

  2. Takker for en flott artikkel. Prevensjon er et felles ansvar, jeg kan heller ikke bruke p-piller eller prevensjon som inneholder hormoner. Men det finnes jo mange andre hormonfrie altertnativer. http://www.hormonfritt.no Men det er slik at det er kun kondom som beskytter mot sykdommer. Hvis ikke man er i et fast forhold, burde man alltid bruke kondom. 🙂

  3. Det der slår mig mest, er at man altid skal forklare, hvorfor man ikke er på p-piller. Eller endnu mere mærkeligt: Stopper på p-piller efter at have taget dem i mange år. Det er som om, den eneste plausible grund til at stoppe, er at det nu er tid til at få en baby.
    Et virkelig stort problem er desuden, at der er så meget vi ikke får at vide hos lægen. Jeg kom på p-piller første gang da jeg lige var fyldt 17. Jeg fik ikke målt blodtryk eller noget, men fik en recept i hånden og så var jeg glad og tilfreds. Jeg fik at vide, at der er en minimal risiko for blodprop, men som 17-årig er man udødelig og blodpropper er kun for gamle mennesker. Jeg har for nylig læst rigtig meget om, hvad p-pillerne rent faktisk gør ved kroppen og hvilke naturlige funktioner der nedsættes. Det rækker så langt og påvirker så mange aspekter, at det er til at få ondt i maven over. Men af en eller anden grund, er der ikke en konsensus om, at man sætter sig ned med den unge pige og fortæller, hvordan p-pillen faktisk fungerer. Vi har som samfund accepteret, at det er den letteste og mindst problemfyldte form for prævention. Så tak for en fin artikel, og lad os sætte mere skub i en diskussion af, om p-pillen virkelig er symbolet på kvinders frigørelse, sådan som det til tider hævdes. For selvom man ikke direkte kan mærke effekterne af p-pillerne, sådan som du kunne Sofie, så går de ind og påvirker balancer og systemer, som der helst ikke skal pilles ved.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv