leatherdyke.cc

Hvis du søger på frasen ”I don’t need feminism” på Google, dukker der en del billeder op af kvinder, der holder håndskrevne skilte op, som erklærer til verden, at de i hvert fald ikke har brug for feminisme. Efter ”I don’t need feminism because […]” følger kortere eller længere forklaringer på, hvorfor de føler, at de ikke har brug for feminisme.

 

Nogle mener, at feminisme maler dem som ofre, nogle at den ser på mænd som svin, nogle beskriver feminisme som en kamp om ”supremacy” – altså overmagt i stedet for lighed – nogle viser en kombination af flere af disse holdninger.

 

Jeg kunne komme ind på et langt forsvar for feminisme, og hvordan disse feminismebenægtere forskruer en bevægelse, der kun vil dem det bedste, men det er ikke her, jeg lægger fokus i dag. Dog vil jeg, før jeg går videre, sige til jer alle sammen derude, at hvis I er i tvivl om, hvorvidt vi har brug for feminisme, kan jeg anbefale bøger som ”He’s a Stud, She’s a Slut and 49 other Double Standards Every Woman Should Know” eller ”Full Frontal Feminism” af Jessica Valenti (der er selvfølgelig mange flere). Disse bøger handler om, hvordan sexisme påvirker vores liv, de forklarer kort og kontant om de uligheder, vi stadig har i samfundet, og hvad vi alle kan gøre for at ændre på det.

 

Nu er det jo sådan, at en af fordelene ved at føle sig sikker i sin sag er, at man ikke vakler, når man bliver udsat for andre, der taler for deres – så udfordr jer selv og se på en ny, eller ligefrem modstående, mening om emnet.

 

Jeg fokuserer her på sexisme, men der er selvfølgelig også mange andre former for diskrimination, som påvirker et stort antal mennesker hver dag. Det kan være diskrimination på baggrund af etnicitet, seksuel orientering, kønsidentitet, klasse etc. – eller en kombination af flere af disse. Diskrimination kommer desværre til udtryk i mange former, og de har alle behov for at blive diskuteret. Her har jeg dog valgt at fokusere på diskrimination på baggrund af køn.

 

Jeg vil nu komme med mit argument for, hvorfor vi alle burde være feminister. Jeg kan komme på mange fronter at tale for sagen fra, men her vil jeg skære ned til to af de største.

 

Lad os starte med den, der befinder sig lige her i vores baghave: sexisme i den vestlige verden. Den er måske ikke så nem at få øje på som i andre dele af verden, men den lever stadig i bedste velgående. For det er ikke kun åbenlys sexisme, der skader – den skjulte sexisme kan i høj grad skade. Det kan man fx se på lønforskellen mellem mænd og kvinder her i Danmark (der lå på 10 pct. sidste år) – den er godt nok faldet gennem de sidste år, men vi er stadig langt fra at stå lige. Det kan man også se på den amerikanske underholdningsbranche; i 2014 var det kun sølle 12 pct. af de størst-indtjenende film, der havde en kvinde i hovedrollen – det var desuden kun 30 pct. af alle talende roller, som var besat af kvinder. Man kan selvfølgelig finde mange flere skræmmende statistikker, men allerede med disse tal kan vi se den skjulte sexisme, jeg snakker om.

 

Men i den vestlige verden kan vi i det mindste føle os meget mere sikre, når vi går på gaden, end hvis vi boede i lande som Indien eller Saudi Arabien.

 

Disse to lande er ikke bare grebet ud af den blå luft. I Indien er det eksempelvis kun et par år siden, at en flok mænd voldtog en ung kvinde og efterlod hende med skader så alvorlige, at hun døde uger senere. Alt sammen fordi hun var ude efter klokken ni og var i selskab med en mand – og kæmpede imod, da de begyndte at voldtage hende.

 

I Saudi Arabien blev en kvinde for nogle år siden dømt til 200 piskeslag, efter hun var blevet voldtaget – for uanstændighed og for at tale med medierne. Disse forfærdelige historier er ikke om nogle få mænd, der begår nogle grusomme handlinger – det er om samfund, der lægger alt ansvar for overgreb på offeret i stedet for på gerningsmændene og unge mænd, der bliver opdraget i troen om, at kvinder er andenrangsmennesker, der skal kende deres plads.

 

Afsluttende har jeg to spørgsmål til kvinderne derude, som frasiger sig at være feminister. For det første; hvordan tror du, at du har fået de rettigheder, som du nyder lige nu, dem som får dig til at tro, at ulighed ikke er relevant længere? Hvis du er i tvivl, kan jeg svare for dig – det er datidens feminister, der har kæmpet med alt, hvad de havde for at sikre, at du fik de rettigheder. Det er dem, som kæmpede for din ret til at stemme for kun 100 år siden, og det er dem, som kæmpede for din ret til abort. Det er da en kende utaknemmeligt at tage afstand til sagen nu, nu hvor vi er kommet så langt – og det er at glemme den historiske bevægelse, der har fået os så langt.

 

Mit sidste spørgsmål er det vigtigste, dét som kan skære ind til kernen af sagen. Glem alle diskussionerne, glem de fakta jeg lige har smidt på bordet, glem hvad alle de andre tænker. Giv mig bare et svar på dette her: Synes du, at mænd er mere værd og burde have flere rettigheder end kvinder? Hvis du svarede nej – tillykke, du er feminist!

 

 

Kilder:

Lønforskellen mellem mænd og kvinder skrumper” (TV2 08.03.2015)

Study Finds Fewer Lead Roles for Women in Hollywood” (Variety.com 09.02.2015)

The chilling reason the Delhi bus gang-rapist blames his victim” (The Washington Post 03.03.2015)

Saudi woman to get 200 lashes after being raped” (Middle East Monitor 06.03.2015)

 

 

Billedet er lånt her.

 

 

Sara Nielsen

Mit navn er Sara, jeg er en kvinde i midten af tyverne, jeg bor i Aarhus, og jeg er feminist. Det gik først for nyligt op for mig, at jeg egentlig har været feminist hele livet – i en skæg hybrid imellem en ahaoplevelse og et antiklimaks. Nu prøver jeg så at føle mig frem for at finde ud af, hvad det at være feminist betyder for mig.

2 kommentarer

  1. “Det kan man fx se på lønforskellen mellem mænd og kvinder her i Danmark (der lå på 10 pct. sidste år)”

    Undskyld jeg siger det, men hvad så? Flere mænd vælger at forfølge højere betalende jobs end kvinder, er det et problem? og i så fald hvorfor?

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv