leatherdyke.cc

 

”Who run the world? Girls”. Sådan synger super-popstjernen Beyonce. Nogen vil kalde hende et feministisk forbillede. Offentlige personer som Beyonce har gjort kampen for lighed mellem kønnene moderne. Og feminisme er måske et af de mest modsætningsfyldte fænomener, der trender lige nu. For mens nogle, der kalder sig feminister, kæmper med næb og klør for at aflive myten om, at feminisme handler om kvinders dominans og mandehad, skriver andre, der også kalder sig feminister ”Female Future” og ”Girl World” på det tøj de sælger. Hvordan kan begge dele være feminisme, når de modsiger hinanden fuldstændig?

 

Det synes jeg heller ikke, de kan. Jeg mener ikke, at ”Female Future” er et feministisk udsagn. ”Female Future” (oversat til dansk ”Kvindelig Fremtid”) indikerer, at fremtiden ligger hos kvinder. Kvinder er fremtiden. Det synes jeg bare ikke er feministisk at sige. Jeg synes, det er feministisk, at kæmpe for den totale lighed mellem kønnene. Ikke for, at kvinder skal have bedre og flere rettigheder end alle andre køn.

 

Jeg får mange skæve blikke, hvis jeg siger, at jeg er feminist. Det bliver der faktisk grint af. For ligesom med så mange andre ting, er der bundet voldsomt mange fordomme til ordet ”feminist” eller ordet ”kvindekamp”. Ligeså snart man er feminist, er man mandehadende, emsig, anstrengende, pigefornærmet og ligefrem lesbisk. I hvert fald, hvis man spørger langt de fleste, jeg kender. Både drenge, piger, mænd og kvinder. Og på en måde forstår jeg dem faktisk godt. For hvordan kan jeg påstå, at feminisme er en kamp for ALLE og med ALLE, hvis butikskæder som for eksempel Monkis slogans tydeligvis indikerer, at kampen skal være for den kvindelige fremtid og dominans?

 

Noget andet, som jeg synes er en frygtelig uskik er store internationale mærkers måde at tjene penge på deres såkaldte feminisme. Det er et fejt trick at tage flere generationers vigtige kampe, og koge dem ned til et intetsigende slogan på en t-shirt. En t-shirt, som i langt de fleste tilfælde alligevel er produceret af underbetalte piger fra Bangladesh.

 

Hvad med at kigge på det, der rent faktisk betyder noget for ligestillingskampen i stedet for at sige, at man er feminist, fordi man har været så dygtig at købe en trøje med et kvindetegn og teksten ”#Feminism” til 79 kroner i H&M? Hvad med at kigge på behandlingen af mandlige pædagoger, øremærket barsel til mænd og arbejdet for at sikre ligeløn?

 

Jeg synes, at en meget vigtig opgave for den moderne feministiske kamp er at ”reclaime” ordet feminisme og få det ned fra den akademiske piedestal. Så ja. Måske modsiger jeg mig selv. For jeg siger både, at feminisme skal være for alle, og at det gør en forskel bare at sige ”Jeg er feminist” højt.

 

Men samtidig siger jeg også, at det ikke er feministisk at tage en t-shirt på. Jeg er ikke meget bedre selv. Jeg er ikke formand for et eller andet vildt og velgørende ligestillingsprojekt. Jeg siger bare, hvad jeg mener. Men bare fordi jeg kalder mig selv feminist, tager jeg ikke en t-shirt, der viser det på. Jeg behøver ikke bevise det over for verden eller for mig selv. Så hvad med at stoppe med at skrive det, I kalder feministiske slogans på tøjet, hvis det alligevel bare er for at tjene penge? Det gør feminismen til en trend og ikke den vigtige kamp, som det burde være.

 

Billede lånt her.

 

F-frekvensen er et forum med plads til alle – uanset holdning, politisk overbevisning, etnicitet, alder, uddannelse og køn. Det er ikke et krav, at blogindlæg på denne platform skal afspejle Dansk Kvindesamfunds holdninger. Blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Figne Hartmann-Petersen

Jeg hedder Figne og går i 9. Klasse på en skole i Nordvest. Jeg er feminist med stort F, ikke en synderligt oplyst eller vidende én af slagsen, men jeg elsker at diskutere og udtrykke mine holdninger om køn, ligestilling og politik. Jeg er går derudover meget op i kampsport, særligt MMA. Når jeg tænder højtaleren eller høretelefonerne, er det mest hip hop, jazz og R'n'B, der spiller.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv