leatherdyke.cc

Stolt far til to nørdede piger taler… om drenge og prinsesser

Af John Marcotte 

Som en del af min samkørselsordning henter jeg to drenge, Logan og Wyatt, fra skole to gange om ugen, sammen med mine egne to piger. Logan er på Anyas alder (9), og Wyatt er på Stellas alder (6), og de er alle nogle skønne børn. Forleden foreslog Stella, at vi skulle høre soundtracket fra Frozen. Reaktionen fra drengene var øjeblikkelig og aggressiv:

 

”Klamt! Frozen stinker!” Har de overhovedet set filmen? ”Nej.” Jamen, hvordan ved I så, at I ikke kan lide den? ”Det ved jeg ikke. Den stinker bare.”

 

De ved det måske ikke, men det gør jeg. Det var tydeligt, at drengenes misfornøjelse med Frozen bundede i, at den har to kvindelige hovedpersoner. De behøvede ikke at se filmen for at vide, at de ikke ville kunne lide den. Der er piger i den.

 

Det har længe været en selvfølgelighed i Hollywood, at piger gerne vil se tv-programmer og film om drenge, men drenge vil ikke se programmer om piger. Som en konsekvens af det er vores medier også enormt fokuserede på, hvad drenge vil kunne lide. Jeg har skrevet et essay om hvordan disse rigide kønsstereotyper og mangel på rollemodeller skader unge piger. I dag vil jeg gerne tale om, hvordan det skader unge drenge.

 

Ringeagten af piger er helt tydelig. Medierne gentager igen og igen, at de ikke er helten i historien, og at de simpelthen er ligegyldige, måske lige med undtagelse af at være ’præmien’, som den mandlige helt vinder ved enden af sin rejse.

 

Drenge har ikke det problem. De er næsten altid helten. De er portrætteret som smarte og dygtige, og de er handlekraftige i historien. De har mulighed for at se på skærmen, hvilken person, de kan være.

 

Men den slags opbygning af rollemodeller er kun én del af, hvad historierne tilbyder. Den uophørlige dyrkelse af unge drenges magtfantasier giver dem måske selvtillid, men den nægter dem også noget, der er lige så vigtigt.

 

Empati.

 

Evnen til at have empati med mennesker, der er anderledes end os selv, er en af de vigtigste gaver, som historier kan give læsere eller seere. Og dette er et område, hvor medierne og samfundet i det hele taget svigter drenge.

 

At forsøge at sætte sig i en kvindes sted, gør dig ikke til mindre mand. Det gør dig derimod til et bedre menneske.

 

Drenge skal lære, at det at se en film om prinsesser ikke nødvendigvis betyder, at du gerne vil være en prinsesse. At forsøge at sætte sig i en kvindes sted gør dig ikke til mindre mand. Det gør dig derimod til et bedre menneske.

 

Vi bliver nødt til at lære drenge, at det er i orden at have empati med piger. For hvis vi ikke forbereder vores drenge på en verden, hvor kvinder er på lige fod med mænd, vil de vokse op til at være ringe forberedt på at fungere i et samfund, der i højere og højere grad kræver den ligestilling, som det er blevet lovet.

 

Kønsstereotyper har historisk været mere skadelige for piger. Med nogle påfaldende undtagelser er samfundet generelt accepterende overfor piger, der kan lide ishockey eller går op i computere. Men en dreng, der gerne vil have en babydukke eller leger med et legekøkken bliver mødt med mistænkelighed og bekymring – og de ved det.

 

Et studie lavet af Dr. Isabelle Cherney har fundet ud af, at næsten halvdelen af drenge i alderen 5-13 år ville vælge ’pigelegetøj’ lige så ofte som ’drengelejetøj’, hvis de blev placeret i et rum, hvor de måtte lege med det hele – forudsat at de troede på, at der ikke var nogen, der ville finde ud af det, især deres fædre.

 

Drenge vil gerne se programmer med kvindelige hovedpersoner, ligesom de vil lege med ’pigelegetøj’, så længe de voksne – og især deres fædre – fortæller dem, at det at være en mand ikke betyder, at man skal ignorere kvinders tanker og følelser. Nogle gange skal vi fortælle dem det direkte. Andre gange kan vi vise det ved at sætte et godt eksempel.

 

Så henover drengenes protester, puttede jeg soundtracket fra Frozen på cd-afspilleren og skruede helt op for lyden. Drengene har muligvis tænkt, at disse sange – disse historier – ”stank”, fordi de ”kun var for piger”, og dermed ikke havde nogen værdi. Men jeg vidste hvilken lektie, jeg ville lære dem, så mine piger og jeg sang på livet løs:

 

”Let it go.”

 

Dette indlæg blev første gang publiceret hos Women You Should Know og er repostet her med tilladelse fra forfatteren og Women You Should Know.

 

Stor tak til Minna Julie Kolte for oversættelsen.

John Marcotte

About This Guest Contributor: Holding the esteemed title of “First Male Contributor To Women You Should Know” is John Marcotte, a web designer, writer, “Award-Winning Author,” (http://www.womenyoushouldknow.net/feminist-haters-give-award-women-know-male-contributor/) and occasional political satirist living in Sacramento, CA with two superheroic daughters and a wife who he says, “could likely could do a lot better for herself if she tried”. You can read more of what this “hip nerd”, comics and pop-culture junkie has to say about all sorts of good stuff on his Off-Duty Hero Tumblr page (http://hipnerd.tumblr.com/). For the record, John has another WYSK title… “One Of The Coolest Dads We Know” and it goes without saying that his daughters, the spirited, and creative Anya and Stella, are Women You Should Know in the making.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv