leatherdyke.cc

Jeg blev mødt af en noget beruset mand i byen i lørdags, hvor jeg et kort øjeblik stod og slappede af efter byens mange herligheder. Fra sombrero-manden kom så kommentaren: ”Så smil dog lidt, kvinde.”

 

Her blev der henvist til det splitsekund, hvor han passerede min vej, og jeg ikke stod og smilede. Min reaktion var måske lidt barnagtig, da jeg endte med at stikke ham et påklistret smil og en langefinger retur. Eller hvad? Var den så barnagtig?

 

Jeg er på ingen måde en rødstrømpe eller en ultrarød feminist – men må dog indrømme, at jeg til tider må tage mig selv i at føle mig fanget og fastlåst i gamle kønsrollemønstre.

 

Der er desværre til stadighed den dag i dag en tendens til, at kvinder skal ses som små underdanige, ydmyge væsener, der skal smile, se søde ud og helst ikke svare igen. Den aften i byen var jeg helt målløs, da manden bad mig om at smile, som om det ikke var i orden, at man lige stod og slappede af i ansigtet i 2 sekunder.  Jeg har før oplevet, at jeg svarer igen og så bliver mødt med kommentarer som: ”Hvaa, har du PMS?”, ”Hvorfor er du sådan en sur kælling?”, ”Årh, så slap dog af B****” eller det, der er værre. Desværre er jeg ikke den eneste, der oplever de her ganske banale kommentarer. Jeg har erfaret fra kolleger og veninder, at de også bliver mødt af kommentarer som disse.

 

Nogle af de mere personlige erfaringer, jeg har fået, har været sammen med kæresten. Til dels er mange ting sagt i sjov og spas, og man skal ikke ”tage det så tungt”, som min kvindelige kollega sagde til mig efter episoden med sombrero-manden. Jeg må dog indrømme, at den holdning satte nogle tanker i gang hos mig, for hvem sagde, at jeg tog det tungt?

Det, jeg funderer over, er: Bliver mænd mødt med den her slags kommentarer af os kvinder? Siger vi til mændene, at de ”bare” skal slappe af, når de bliver irriterede eller beder dem om at smile noget mere, for så bliver de jo så kønne at se på?

 

Indtil videre må jeg konstatere, at jeg ikke har oplevet det én eneste gang. Jeg fanger til tider mig selv i at stå i lignende (men trods alt mildere situationer) med min bedre halvdel. Min kæreste og jeg kan diskutere nogle ting, hvor jeg pludselig  bliver mødt med kommentaren: ”Skat, hvorfor bliver du så sur?” – Og jeg må erkende, at jeg til tider ikke kan lade være med at grine, men samtidig harmes indeni. Jeg er halvt brasilianer, varmblodet og meget passioneret, når jeg diskuterer nogle ting. Jeg kan ikke lade være med at tænke, om jeg havde sagt det samme til min kæreste, hvis det havde været omvendt? Jeg siger ikke, at jeg føler mig diskrimineret som kvinde i Danmark, men der er tider, hvor man kan undre sig over, at der stadig er de her underliggende kønsrollemønstre, hvor vi kvinder skal være underdanige, ydmyge og helst ikke svare for meget igen – da vi så ellers transformeres til præmenstruelle monstre eller hysteriske kællinger.

 

Måske vil nogle af jer tænke: Jamen er vi ikke så vant til den slags kommentarer nu til dags? Skal vi ikke bare tage de her udtalelser med et gran salt og komme videre? Tja, det ved jeg nu ikke, om vi skal.

Er det ikke ligeså vigtigt, at små som store ting bliver taget i opløbet?

Er det ikke vigtigt, at vi kvinder kan udtale os og argumentere for vores holdninger, uden frygten for at blive ramt af smålige kommentarer?

 

Mange vil måske mene, at det er bagateller, og at man ikke skal tænke mere over det. Jeg synes netop, at det er vigtigt at tage fat i de her små ting, da de ellers vil komme til at definere, hvordan man selv tænker, en rigtig kvinde burde være. 

 

 

 

Billedet er lånt her: photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/20770235@N04/4305912722″>b_c_julia_rafael_2233.jpg</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>(license)</a>

 

 

 

 

Sigrid Birch

Mit navn er Sigrid Birch. Jeg er en 26 årig dansk/brasiliansk kvinde og jeg har lige afsluttet min bachelor i International Virksomhedskommunikation på CBS. Jeg starter på min kandidat i Intercultural Marketing på CBS her til september. Min fritid går til familien, veninder og thaiboksning. Derudover har jeg en stor passion for e-commerce og iværksætteri. Jeg går meget op i ligestilling og mener, at kvinder og mænd skal behandles på lige fod, de små som de store ting.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv