leatherdyke.cc

Fryser du?”, siger han, imens han og hans ven gnækker og stirrer på mine brystvorter, som muligvis er sammentrukne og synlige igennem mit blusestof på tidspunktet for bemærkningen. Jeg kender ikke de to herrer og må tolke den enes spørgsmål, ikke som et udtryk for omsorg for mit velbefindende, men som en seksualiseret kommentar fremført for egen og vens morskabs skyld.

 

Okay, denne præcise kommentar var (sidste gang jeg fik den, for det er nemlig sket mere end én gang, – meget, meget mere end én gang) fremsat i nattelivet, så muligvis den morsomme fyr havde en forhøjet promille. Men bemærkninger som ovenstående begrænser sig ikke til nattelivet. ”Shit du er fræk”, ”Smil lidt”, ”Du er godt nok lækker for en mor at være”, eller i den anden ende af skalaen ”Er du altid så grim, eller er det kun om morgenen?” – er kommentarer, jeg har fået igen og igen i det offentlige rum fra mænd i alle aldre.

 

Det startede vel da jeg var omkring 11 år. Bilerne begyndte at dytte efter mig, mænd begyndte at hænge ud af deres bilvinduer. I starten var det sjovt nok. Vi tweenpiger blev smigrede af dytteriet. Det var på en måde fedt at opleve, at man ikke mere blev opfattet som et barn i alle kontekster, og det var spændende at blive anerkendt for sit udseende. Men det var en virkeligt kort periode af mit liv, hvor jeg satte pris på den slags opmærksomhed. Kommentarer fra voksne mænd som: ”Du skal nok blive rigtigt lækker, når du bliver voksen”, ”Giver du ikke et kys, smukke?”, eller ”De bukser er så stramme, så man næsten kan se sprækken” blev hurtigt hverdag og var grænseoverskridende for et ungt menneske. Jeg var afgjort en meget gennemsnitlig pige, så måske lidt ældre ud end jeg var, men ellers gennemsnitligt klædt og gennemsnitligt udseende. Min påstand er, at denne opmærksomhed tildeles alle piger og kvinder i den fødedygtige alder.

 

For det er nemlig fortsat. Som 18-20-årig blev færdsel i det offentligt rum efterhånden en angstfremkaldende oplevelse. Rart var det ikke. Lad os gå en tur ned ad gaden med en ung belgisk kvinde, for at få en idé om hvordan det føles:


 

Læg mærke til hvordan den unge kvindes afvisning af at tage en drink med en totalt fremmed mand bedes forklaret: ”Why?” spørger han. Læg mærke til mandefrokosten, som morer sig kosteligt og kollektivt over deres egne seksualiserede kommentarer. Og læg til sidst mærke til, hvordan den unge kvinde udnævnes til at være en hore og en luder. Videoen varer under 2 minutter, men prøv at forestille dig hvordan det føles at gå den tur dag, efter dag, efter dag. Soraya Chemaly har skrevet om amerikanske studier, der peger på, at mange kvinder overalt i verden har det utroligt dårligt med at færdes i det offentlige rum, f.eks. er 25 % af de franske kvinder angste for at færdes offentligt. Denne følelse kan jeg i dén grad genkende fra mig selv fra før i tiden.

 

Som vi kan se på statistikkerne, jeg har henvist til ovenfor, bliver det ofte ikke ved tilråbene. Personligt er jeg blevet taget på låret, på håret, på bagdelen, og på brysterne – så forskellige steder som i bussen, i dagligvarebutikken, på skolen, til svigerfamiliefesten og i baren.

 

Men jeg vil i dette blogindlæg holde mig til at se på de verbale overfusninger, for det starter nemlig dér.

 

Man kan undres over, at fremmede mennesker tillader sig at tale sådan til hinanden, og at der tilsyneladende ikke er noget problem i det. Ville mænd tale sådan til deres kvindelige kollegaer, naboer, og familiemedlemmer? Ja, måske i nogle tilfælde, men min påstand er, at problemet i de allerflest tilfælde er et problem imellem for hinanden fremmede mennesker.

 

Jeg er sikker på, at andre samfundsgrupper end kvinder oplever tilråb på gaden, racistiske bemærkninger til sorte, brune, eller religiøst klædte mennesker og grimme og nedladende kommentarer til overvægtige mennesker er sikkert yderst hyppigt forekommende. Men forskellen er, at her kan de fleste af os enes om at det er forkert.

Man råber da ikke ”perker” eller ”tykke” efter folk, hvis man er ordentligt opdraget vel? – men hvorfor er det så i orden at råbe ”gode patter”? Hvorfor er der i nogle mænds øjne fri jagt på kvinder?

 

Ud fra selvoplevet empiri kan jeg konkludere, at kvinde-kommenterende mænd findes i alle samfundslag og aldre. Jeg oplever, at en del kvinder accepterer disse seksualiserede tilråb som en del af hverdagen, der ikke står til at ændre, ”boys will be boys”, men vi skal absolut ikke acceptere dette kommentarspor til vores færden i det offentlige rum. Vi har ret til at færdes frit og uden utryghed for, at fremmede mennesker skal overskride vores intimsfærer og komme med seksualiserede eller ondsindede kommentarer (for tonen skifter nemlig, hvis man ikke reagerer positivt. Så råbes der ”luder”, ”kælling” osv., som vi f.eks. så det i den ovennævnte video – nedsættende ord – og lur mig, om ikke de er valgt bevidst, fordi de er kønnede, for hvorfor råber de ikke ”svin” eller ”idiot”?).

 

Et facebook-initiativ der kalder sig Hollaback, er startet i New York i 2005, og målet er at gøre alle kvinder bevidste om, at de har ret til at færdes på lige fod med deres mandlige medborgere og i frihed forvente at kunne undgå overfusninger. Kvinder opfordres til at svare tilbage på tilråbene for deres egen selvrespekts skyld, og i et håb om at det vil have en opdragende effekt på de sexistiske mænd, der tillader sig denne opførsel.

 

Mit håb er, at kvinder vil vænne sig til at sige fra (!), og at mænd vil blive klar over, at vi ikke bliver smigrede over deres ”komplimenter”, og at vi forlanger at blive behandlet med samme respekt og accept som vores mandlige medborgere og at kunne gå i fred hvor end vi kommer.

 

Og næste gang det sker for mig, råber jeg helt klart tilbage!

4 kommentarer

  1. Videoen som du viser, er optaget i et område hvor der bor mange muslimer, og repræsenterer altså den gennemsnitlige belgiske mand. Den video du viser er kun et lille udklip af en længere video som i sin fulde længde kan ses på Youtube, Videoen er optaget på een enkelt dag, og er ikke sammenklippet fra flere dage. Prøv at lave en lignende video i Danmark. Jeg er ret sikker på, at du kun kan lave en lignende video i et område hvor der bor mange muslimske mænd.

    Men, pas på med det. Du risikerer at Zenia Stampe og lignende vil komme efter dig, og kalder dig racist.

  2. Rigtig godt indlæg, du har skrevet her. Jeg synes det er vigtigt, at gøre opmærksom på, at langt fra alle kvinder synes det er fedt, at blive råbt ad eller få tilnærmelser på denne måde, men jeg kunne da godt forestille mig, at der er en del kvinder, der ikke har noget i mod det. Det er dog en tankevækkende, det du skriver med, at hvis man anser sig selv som godt opdraget, så råber man da ikke tykke eller perker, men kan godt råbe “gode patter” – især hvis man er fuld!! Men jeg tænker også, at videoen fortæller mere om Belgien og kulturen i det område, den er optaget i, end om, hvordan det er at være kvinde over hele verden i det offentlige rum.

  3. Jeg vil egentlig gerne vide, hvad man kan tillade sig at sige tilbage – jeg oplever det af og til – som forleden, hvor jeg fik svaret: ‘Hold dog op’ og værfede manden væk med hånden. Det er sgu ubehageligt.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv