leatherdyke.cc

Vi mænd selviscenesætter os gennem stereotyper af frygt for at blive pillet ned som halvskaldede, helfede, haltende skravl, som ikke kan skifte ble, koge et æg eller forstå sin kvinde. Vi er først rigtig frie, når vi ligger i mudder til halsen med en kollegas fod i hovedet og råber mandige ting efter instrukser fra ham med neandertalermentaliteten. Hvad er det vi flygter fra? Svaret er simpelt: Os selv.

 

“Rigtige mænd får tvillinger”, “rigtige mænd gider ikke mere vrøvl”, som TV2 synger. Mænd skal være bløde, men samtidig ikke vattede. Formaninger og kasser vi selv er med til at skabe og vedligeholde. Vi kan også vende den om: Rigtige mænd dør ensomt. Rigtige mænd tager ikke barsel. Og som Roskilde Universitets mandeforsker lektor Kenneth Reinicke påpeger: “Rigtige mænd snakker ikke om sig selv offentligt, de tager livet i stiv arm og udfører deres samfundspligt”.

 

“Voksne kan også være bange”. Jeps. Men mænd må ikke være det; hvem er så tilbage?

 

Hvad er det egentlig vi er så pisseræde for? Svaret er umiddelbart enkelt; kvindernes krav om at skulle dele de hjemlige sysler ligeligt, at hun ikke blot skal være rugemaskine, men ud og realisere sig selv – som mændene – pleje netværket – som mændene – fyre den af – som mændene.

 

Kvinder er nu bedre uddannet end mænd i Danmark. Mænd er stadig bedre til at udnytte deres uddannelse, end kvinder er. Vi mister altså uddannelsesinvesteringer i kvinder. I forhold til ligeløn har vi mænd stadig 14-20% på kvinderne, og der er stadig få kvindelige ledere, professorer og ansatte i lignende chefstillinger. Mænd tager blot to til tre ugers barsel af de 52 uger far og mor har til sammen!

 

Engang samlede mændene bær og jagtede føde, fordi de havde mere muskelmasse end kvinderne med større fedtdepoter til at føde den næste generation. Men helt ærligt; hvorfor skal faderen føre sin datter i hvidt op til alteret for dagen efter at lade moderen tjekke lagenet for, om der nu også var hul igennem? Det er vores historisk udviklede traditioner, de byggesten vores samfund står på. Jo jo, men hvorfor beholde noget, hvis det er grotesk outdated?

 

Så let’s reason together, Steffen Brandt. Lad os ta’ den over modermælkserstatningen, tvillingemærkatfædre. Hvorfor er der ikke plads til de “forkerte” mænd? Dem som tør slippe arbejdsdyngerne og gribe sutteflasken. Dem som tør lade være med at flygte fra sig selv og i stedet spørge: cui bono (hvem gavner det, red)? Hvad vinder hvem ved, at vi positionerer os selv så heftigt, at vi ikke kan genkende os selv igen i de kasser, vi har plantet os i?

 

Lad os huske på hvad vi er; en herligt broget skare af homoer og heteroer, fede, slappe og velproportionerede, humoristiske og gravtørre, med great hair og pilskaldede. Alle vi mænd er rigtige mænd. For som Sokrates sagde: ”Alt jeg ved er, at jeg intet ved”. Oversat til mænd: lige så mange mænd vi er, lige så mange typer rigtige mænd er vi. Deri ligger kimen til at vi mænd finder os selv frem igen.

1 kommentar

 1. Citat “Hvad er det egentlig vi er så pisseræde for? Svaret er umiddelbart enkelt; kvindernes krav om at skulle dele de hjemlige sysler ligeligt, at hun ikke blot skal være rugemaskine, men ud og realisere sig selv – som mændene – pleje netværket – som mændene – fyre den af – som mændene.” Citat slut.

  Svaret er umiddelbart enkelt, for dig, men jeg kan slet ikke genkende den “virkelighed” – og den skræk, som du opstiller, når du skal beskrive mænds forhold til kvindernes selv-realisering, herunder de “moderne tider” Faktisk synes jeg, at du sætter mænd ind i en kasse, hvilket jo kan synes tragikomisk, når nu dit indlæg handler om at sætte manden fri.

  Citat “Kvinder er nu bedre uddannet end mænd i Danmark. Mænd er stadig bedre til at udnytte deres uddannelse, end kvinder er. Vi mister altså uddannelsesinvesteringer i kvinder. I forhold til ligeløn har vi mænd stadig 14-20% på kvinderne, og der er stadig få kvindelige ledere, professorer og ansatte i lignende chefstillinger. Mænd tager blot to til tre ugers barsel af de 52 uger far og mor har til sammen!” Citat slut.

  Jeg ved ikke hvad du vil med ovenstående, som er et hjørne af ligestillingsområdet, andet end at tale for en dagsorden som man har hørt komme fra Kvinfo, m.fl. (kvindekvoter og tvungen barsel)

  Mænd er stadigvæk bedre til at udnytte deres uddannelse, ja, men er det et problem? Skal mænd undskylde for det? Skal kvinder bruge deres uddannelse bedre? Skal vi ha flere kvindelige ledere? Ja, for min skyld gerne, hvis kvinderne vil det. Men det behøver ikke være et mantra, at kvinder “død og helvede” skal gøre karriere i lederstillinger an mas, da vi så ellers ikke har ligestilling. Er det ikke op til dem selv og egne valg, at gør den vej farbar?

  Ydermere er det også påvist, at kvinder i høj grad fravælger den krævende karrierevej, da de i større grad ønsker et mere balanceret liv mellem karriere og familie. Et valg de SELV ønsker. Taget i betragtning af, at det er kvinderne der har bukserne på i de fleste forhold, så er det næppe mænd der står i vejen for dem. Det tør eller vil vi ikke.

  Når du nu også nævner de førnævnte ligestillings-emner, så er det vel også på sin plads at inddrage, især med fokus på manden, at mænd også i stigende grad falder ud af uddannelsessystemet, hvilket fra et mandligt synspunkt, er et væsentligt mere relevant fokus, fremfor “udnyttelsesværdien” af kvindernes uddannelsesforspring. Mænd dør også tidligere, har mindre fokus på deres sundhed, både privat og mediemæssigt, ender oftere i sociale derouter, især ved skilsmisse, taber kampen om børnene, straffes hårdere i retssystemet, osv. At mænd så også er mere innovative end kvinder, oftere starter virksomheder og tager chancer, kunne kvinderne måske lære noget af. Så er de også fri for kvoter, når nu de bliver ledere af deres egne virksomheder.

  Drengebørn i dag har også langt sværere vilkår end pigebørn, lider oftere af ADHD, er utilpassede, og klarer sig dårligere i sociale sammenhænge.

  Jeg synes dit indlæg “lugter” lidt af en dagsorden, hvor du forsøger at “forme” mænd ud fra en drejebog, der er hentet hos kvindesagen. Det handler ikke om mænd og ligestilling, men om at konstruere nogle nye roller, som passer ind i en dagsorden kommende fra ovennævnte.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv