leatherdyke.cc

Hvor hurtigt skal udviklingen gå med hensyn til ligestilling? Det er et hundrede tusinde kroners spørgsmål, som der helt givet er mange forskellige holdninger til. Og er der ikke allerede ligestilling, som mange også mener. Jeg har lavet en lille øvelse, som skal bygge på fakta, og som kan være med til at give perspektiver på debatten om, hvorvidt glasset er halvfyldt eller halvtomt. Altså om du mener, at vi er på vej, eller om du mener, at vi ikke kommer ud af stedet, når vi taler om ligestilling.

 

Til Dansk Kvindesamfunds landsmøde fortalte jeg til dem, jeg sad ved siden af, at jeg havde lavet en optælling i marts måned – en tilfældig måned – på, hvor mange mænd og kvinder Politiken havde portrætter af, som havde fødselsdag den pågældende dag, og som havde et foto. Det er kun de små fotoportrætter, jeg har talt og ikke de store portrætter.

 

Jeg bad dem gætte på, hvordan de troede, fordelingen var på kvinder og mænd. En sagde 20/80 til fordel for mænd, en anden sagde 10/90 til fordel for mænd. Før jeg begyndte på opgaven, havde jeg selv tænkt over fordelingen. Jeg håbede på 40/60, da Politiken tidligere har udtalt, at de har gjort noget for at få flere kvinder portrætteret, og de vil gerne have flere kvinder, så siden afspejler en mangfoldighed. Der er jo kvinder på mange lederposter og i andre stillinger, som godt kan komme frem i lyset, så det kan give inspiration til andre kvinder. Og der er næsten lige så mange kvinder på arbejdsmarkedet som mænd, så der må da efterhånden være en del at tage af. Så jeg var optimist. Jeg fortalte ikke kvinderne på generalforsamlingen, hvordan resultatet ser ud. Det må de se i denne artikel på F-frekvensen.

 

Resultatet af undersøgelsen i marts måned i Politiken viser, at 101 mænd og 30 kvinder blev portrætteret i forbindelse med fødselsdag, enten 40, 50, 60, 70 eller 80 år. Altså den magiske tredjedel er ikke engang opnået. Så resultatet var bedre end det, som kvinderne på generalforsamlingen havde gættet på, men ikke så godt, som optimistiske jeg havde gættet på. Er det et godt eller dårligt resultat? Jeg synes, at det er et dårligt resultat, at der ikke kan stampes flere kvinder op ad jorden i forhold til det store arbejde, der gøres. Er der ikke mange ledere i daginstitutioner, som er kvinder? Er der ikke mange ledere på mellemniveau i kommunerne, som er kvinder? Kvinder, som forsker?

 

Denne undersøgelse viser, synes jeg, at selvom Politiken har de bedste intentioner om at få flere kvinder portrætteret, så sker der ikke noget, hvis de ikke følger op på deres intention. Går udviklingen i den retning, som man gerne vil? Kunne man ikke sætte nogle mål op, som skal nås? Så har man også noget at bryste sig af, når målet nås. Jeg synes godt, at et mål om 40/60 fordelingen i stedet for det usle næsten 30/70, som Politiken nåede op på i marts måned skulle kunne nås til næste marts. Medierne har et stort ansvar for, hvordan offentligheden ser på ligestilling. Ta’  det ansvar alvorligt!

 

Billedet er lånt her.

 

Annelise Rasmussen

Jeg er 65 år og har været aktiv partipolitisk og i civilsamfundet hele mit voksne liv. Med i styrelsen af Dansk Kvindesamfund og i foreningen Feministisk Forandring.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv