leatherdyke.cc

I Danmark er der generelt en tendens til at anskue politisk korrekthed som noget negativt: som fjende af frisindet, som noget kedeligt og frelst, som den, der altid kommer og ødelægger det hele, nu når vi lige har det så sjovt. Men er politisk korrekthed ikke bare høflighed?

 

 

Så ofte, og så trættende, ender diskussioner om køn og race med, at en eller anden hiver det politiske korrekte kort frem: ”Ej, nu er du jo bare politisk korrekt!” Og så sidder man ligesom bare dér. Med alle sine argumenter og lyst til diskussionen, men har pludselig fået frarøvet sin stemme. Alt det man siger miskrediteres og underkendes, fordi det jo bare er politisk korrekt.

 

 

Jeg stener ret meget over, hvorfor det er sådan. Hvorfor stopper diskussionen, når nogen er politisk korrekt? Hvorfor er det overhovedet en negativ ting at være politisk korrekt?

 

 

Politisk korrekthed opstod som udtryk i 1980’erne for bestræbelse i retningen af ligeværdig, ikke-diskriminerende behandling af f.eks. handicappede og etniske og seksuelle minoriteter. Særligt udleves den politiske korrekthed i sproget, hvor man f.eks. skifter stødende, diskriminerende og undertrykkende ord ud med mere neutrale ord.

 

 

What’s the dealio? Hvordan kan det være negativt?

 

 

Jeg tror, den politiske korrekthed misforstået er blevet spillet ud imod ”det danske frisind”. Og så bliver der kaldt til kamp imod den politiske korrekthed, fordi den undergraver frisindet. Og antifeministerne sidder derude bag skærmen og caps locker på diverse kommentarfelter om, hvor trætte de er af feministernes politiske korrekthed. Og det hele er meget farligt, fordi vi snart får svenske tilstande, hvor man bare overhovedet ikke kan tænke selv eller sige noget som helst sjovt, fordi vi alle sammen bare skal være hen og pikløse, og vi må aldrig mere kalde nogen for bøsserøve, og vi må ikke åbne en burgerbar, hvor serveringspersonalet er unge kvinder i tanktops og hotpants. Og hvis vi ikke må det, så bliver vi altså bare skidesure, fordi det er jo bare for sjoooov, tag nu en joke, snerpede feministtyper, og lad vær’ med at være så politisk korrekte!

 

 

Man bliver så træt af, at det politisk korrekte argument ligesom trumfer alt?!

 

 

Hvis frisind er at være blind for sine egne privilegier og kaste om sig med sårende, undertrykkende og diskriminerende ord og handlinger, fordi man har ret til det, så er det ikke et sind, frit eller ej, som jeg har lyst til at være en del af.

 

 

Hvis frisindet ikke forstår, at bare fordi, man måske ikke selv bliver ked af at blive kaldt tøs, bøsse, luder eller neger osv., så er der faktisk en hel befolkningsgruppe, der bliver stigmatiseret, undertrykt og diskrimineret, når man gør det.

 

 

Sproget har magt. Sproget er medskaber af strukturer, systemer, normer og den virkelighed, vi lever i. Den politiske korrekthed er med til at nedbryde undertrykkende strukturer, ikke til at undertrykke frisindet. Politisk korrekthed er, efter min mening, høflighed. Politisk korrekthed er at tage hensyn til andre mennesker. Det er at have øjne for sine egne privilegier og behandle andre med respekt. Det er at tage ansvar for sine medmennesker og for det samfund, man lever i. Jeg kan godt forstå, at man gerne vil værne om frisindet, sjovheden og det at kunne ytre sig, men jeg kan ikke se, hvorfor man potentielt skal være en idiot, imens man gør det. Jeg tror ikke på, at frisind ikke kan rumme høflighed og hensyn.

 

 

 

 

 

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/kalexanderson/5425505339/”>Kalexanderson</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>cc</a>

 

Tine Marie Jacobsen

kandidatstuderende i dansk og kønsstudier. medlem af det åbne kvindenetværk kapow collective. drømmer om patriarkatets fald og synes den heteronormative verdensorden er fucked up

2 kommentarer

  1. Det som er ikke klart er hvornår et ord er stødende, diskriminerende og undertrykkende. Lokum er ikke så pænt som WC, Men Lokum er en forvanskning af latin “locus” som betyder ‘sted’. Sådan kan den ene vending afløse den anden uden at folks naturlige behov ændres. Det neutrale politisk korrekte ord er noget du jager uden at fange det, da det løber foran dig. Det rigtige er at anerkende folks behov for at skide. Acceptere det negative som noget neutralt.

  2. Jeg er fuldstændig med på, at sproget har magt og er medskaber af systemer og matricer, som er undertrykkende, stigmatiserende og skide hamrende rigide. Og jeg er også fuuuuldstændig enig i, at det er forfærdeligt at blevet stemplet som “politisk korrekt” (og så meget andet, i øvrigt)! Og JA! Så lad mig dog for h*lvede være snerpet, når min ven, som jeg troede forholdt sig til min tilstedeværelse, begynder at fortælle “bøssejokes”, fordi det åbenbart er okay at latterliggøre homoseksuelle mænd, fordi de er homoseksuelle.
    Jo, jeg synes helt klart, man bør tage ansvar for sin sprogbrug!

    Men samtidig mener jeg også, at det er synd, hvis alt sprog går hen og bare bliver neutralt. Tværtimod bør man ikke glemme, at sproget er levende, og at negativt ladede udtryk kan redefineres og genlades. Ligesom man har taget et, oprindeligt, negativt ladet ord, ‘queer’, til sig og langsomt pillet de negative konnotationer af. Den slags tager tid, jovist. Men er det ikke også at rumme? At bevare en sproglig mangfoldighed, der gør sproget rummeligt?

    Bare en tanke, jeg fik. Tak for fint indlæg.
    God torsdag og god weekend!

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv