leatherdyke.cc

Meget tyder på, at den øremærkede barselsorlov til mænd er i fare. ”Skudt til hjørnespark” hedder det i medier, der står beskæftigelsesministeren nær. Der er brug for mere udredning, skulle ministeren ifølge samme kilder mene, selvom der nok ikke findes et område i Danmark og Norden, der er bedre og mere grundigt udredt end netop det.

Ellers kunne ministeren forsikre sig om det ved at være mødt op på det møde i Folketingets Ligestillingsudvalg, som blev afhold den 24. oktober, hvor sociologer, økonomer, psykologer, mandeforskere med flere fremlagde et omfattende materiale, der afdækker dette spørgsmål fra ende til anden.

Tilbage er nu kun spørgsmålet om, hvilken holdning man har til at give mænd den håndsrækning, der kan give dem en historisk mulighed for at få ligestillet kontakt og tilknytning til deres børn straks fra fødslen. De borgerlige og liberalisterne har længe meldt fra og er i mod uanset hvad. De taler om tvang og indblanding i familiernes privatliv. Sjovt nok er det ikke sådan de argumenterer, når det handler om at gå med Burka eller bruge håndværkerfradrag.

Men at den regering, der har det stående i sit eget regeringsgrundlag, nu bakker ud, det er virkelig, virkelig skuffende! Set i et historisk og kulturelt perspektiv kan jeg ikke lade være med at tænke, at der fra begge sider i det politiske spekter egentlig blot er tale om en gentagelse af de ritualer, man har set hen igennem den menneskelige civilisation fra samlere- og jægersamfund over bondesamfund og middelalder til vore dage: Man har holdt mænd væk fra fødsler og små børn. Gennem historien har der været forskellige argumenter for denne irrationelle praksis. Så har det være noget med onde ånder, så at mænd ikke var egnede til små børn, så hygiejne og nu noget om, at man ikke må påtvinge nogen noget – og så altså til sidst: der mangler mere viden.

Måske er der tale om en cirkelbevægelse, hvor beskæftigelsesministeren starter forfra med “de onde ånder”, for der må være gået noget irrationelt i hende, siden hun ikke kan se det åbenlyst rationelle, der er udforsket og anskueliggjort på alle ledder og kanter: At mænd gerne vil og kan tage sig af småbørn på lige fod med børnenes mødre, at de bør have lige rettigheder, og at den håndsrækning, der ligger i at få øremærket barselsorlov, er det skridt, der er brug for i mændenes og maskulinitetens omstillingsproces i disse år. Det er den vanskelige omstillingsproces, hvor mænd bevæger sig fra arbejdspladsen og hen imod mere engagement i børn og forældreskab. En proces der er magen til den kvinderne gennemgik fra 70’erne og frem, blot i omvendt rækkefølge, men med de samme problemstillinger og samme behov for strukturelle håndsrækninger fra samfundet. Så det er rigtig øv!

Og jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om regeringen virkelig vil have endnu en løftebruds-sag, og så på det eneste sted i regeringsgrundlaget, hvor der står noget om at støtte ligestilling for mænd.

1 kommentar

  1. Regeringen har efter min mening truffet en klog beslutning ved at lægge den upopulære ide om øremærket barsel på hylden foreløbig. Opinionsundersøgelser viser, at der ikke er opbakning til at staten skal gå ind og bestemme over familiernes interne forhold på denne måde.

    Dansk Kvindesamfund, som pt. støtter ideen om øremærket barsel til fædre, burde også nok genoverveje spørgsmålet.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv