leatherdyke.cc

I disse dage er UN Women’s kampagne #HeForShe for alvor blevet skudt i gang. Emma Watson sparkede benene væk under tilskuerne, da hun leverede en fantastisk åbningstale hos FN. Hvis du af uransagelige årsager ikke skulle være stødt på talen på sociale medier, kan den findes her.

 

Watson sender en klar opfordring til mænd på hele kloden: Støt op om kampen for lighed mellem kønnene.

 

Jeg skriver dette indlæg, fordi jeg synes, det er på sin plads at sende opfordringen videre til den danske ligestillingsminister, Manu Sareen:

 

Du er en mand. Du har været meget stille i ligestillingsdebatten. Og du er uden sammenligning den dansker, der har de bedste forudsætninger for at fremme den kønslige ligestilling. Jeg mener, et helt ministerium står klar til at gøre, som du befaler – og har gjort det, siden du blev minister for tre år siden.

 

#HeForShe er som skræddersyet til dig, og det er på høje tid, at du kommer ind i kampen!

 

For at gøre det hele lidt lettere, kunne du jo begynde med at tage fat i nogle af de ligestillingsproblematikker, Watson fremhæver i sin tale. Lad mig hjælpe dig lidt på vej:

 

1) Gå til kamp for feminismen

I sin tale forklarer Watson, hvad feminisme egentlig er for en størrelse: Nemlig kampen for lighed mellem kønnene og troen på, at det er muligt at skabe et samfund, hvor man bedømmes efter, hvad man har mellem ørerne – ikke mellem benene.

Som ligestillingsminister har du det fantastiske privilegium, at tusindvis af danskere lytter til dig. Du kan mildest talt påvirke debatten lettere end de fleste.

Derfor: Gå til kamp for feminismen! Spring ud som erklæret feminist og forklar danskerne, at vi feminister altså hverken er mandehadere eller en flok hysteriske, virkelighedsfjerne, uattraktive freaks, som vi ofte bliver fremstillet som. Vi er mænd og kvinder, der tror på et samfund uden kønsdiskrimination.

 

2) Bekæmp løngabet mellem mænd og kvinder

Watson påpeger, at lønforskellen mellem mænd og kvinder stadig er enorm. Og hun har ret. I et så relativt udviklet samfund som Danmark, er lønningerne til mænd stadig 15-20 procent højere end til kvinder. I år 2014! Hvor vildt er det lige?

 

Gå nu til kamp mod løngabet, Hr. Ligestillingsminister! Slå i bordet og kræv øremærket barsel til mænd. Jeg ved godt, at de ikke er meget for det i toppen af Socialdemokratiet, men vi ved, at det vil sikre de danske kvinder en langt bedre forhandlingssituation på deres job, hvis deres fraværsmønster minder mere om mændenes. Det vil unægtelig være et vigtigt skridt i kampen for ligeløn.

 

Ellers må du som minimum præsentere nogle andre løsninger, der virker. Jeg mangler stadig at høre dem.

 

3) Sæt en stopper for seksualiseringen af kvindekroppen

Allerede som teenager oplevede Emma Watson den ekstreme seksualisering af kvindekroppen og de forvrængede skønhedsidealer, der hører med. Vi har alle et ansvar for at bidrage til at gøre op med disse tendenser, men du, Sareen, kan for alvor tage nogle skridt, der vil kunne mærkes fra dag ét:

 

Indfør en mærkningsordning på photoshoppede reklamer. Sæt et stort fedt mærke i hjørnet af retoucherede billeder, der gør det tydeligt for enhver, at de modeller, hvis kroppe vi alle en gang imellem kigger længselsfuldt efter, ofte er redigeret til ukendelighed.

 

Og sæt dernæst en stopper for privathospitalernes usmagelige reklamer for plastikkirurgi. Gør det forbudt at reklamere for såkaldte skønhedsoperationer. Tro mig, det ville mindske de forvrængede skønhedsidealer betydeligt, hvis man ikke hver eneste dag på busreklamerne skulle have at vide af Nygart, at det er på tide at få ”nye bryster”.

 

Støt #HeForShe

Kære Manu Sareen. Du har nu siddet som minister for ligestilling i tre år, og desværre er der ikke sket meget på dit område – udover balladen, når I har droppet flere af de progressive ligestillingstiltag, I tidligere har lagt op til.

 

Du står nu over for et klart valg. Vil du støtte op om #HeForShe og gå forrest i den feministiske kamp for ligestilling? Eller vil du fortsat se til, mens vi lever i et samfund, hvor det har afgørende betydning for ens muligheder, hvilket køn man har?

 

Valget er dit. Jeg håber, du vælger det første.

 

No country in the world can yet say they have achieved gender equality.”
– Emma Watson, september 2014

 

 

photo credit: Flywithinsun via photopin cc

 

 

Carl Valentin

Feminist, socialist og landsformand for SF Ungdom. Særligt optaget af de uretfærdigheder især kvinder udsættes for på arbejdsmarkedet pga. deres køn. Forvrængede skønhedsidealer skabt af reklameindustrien er min anden kæphest. Intet menneskes mulighed for at udleve sine håb og drømme må begrænses af køn og/eller økonomisk og social baggrund. Mit mål er at nedbryde ufrihed og i stedet skabe et samfund, hvor mennesker reelt er frie og har magt over egen tilværelse.

3 kommentarer

 1. Forskellen mellem mænd og kvinders lønninger skyldes altså ikke en uretfærdig undertrykkelse, men et udtryk for anderledes preferæncer og prioriteringer imellem kønnene. En mand og kvinde i samme stilling får altså ens løn i alle vestlige lande.

  Lighed mellem kønnene, selvfølgelig det kan vi da alle blive enige om. Men mænd og kvinder er altså ikke ens og det tror jeg du har glemt Carl.

 2. Jeg synes, at det er letkøbt at sige, at der er forskel på mænd og kvinders præferencer.
  Husk også på den strukturelle ulighed i samfundet, som netop præger vores “typiske” valg for, hvordan vi bør være (baseret blandt andet på vores køn).

 3. Alexander Johansen

  Som der også skrives i indlægget; “det vil sikre de danske kvinder en langt bedre forhandlingssituation på deres job, hvis deres fraværsmønster minder mere om mændenes.” – øremærket barsel til mænd vil altså også hjælpe løngabet.

  Jeg ser iøvrigt ikke Carl skrive at mænd og kvinder er ens, men de ER lige.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv