leatherdyke.cc

Evangelieteksten, Lukasevangeliets kapitel 14 v. 25 – 35, til 2. s.e.Trin., 2. række (faldt i år den 29. juni), handler om betingelserne for efterfølgelse af Jesus. Her kan man i teksten finde det radikale udtryk, at hvis, ”nogen kommer til mig og ikke hader sin far og mor, hustru og børn, brødre og søstre, ja sit eget liv, kan han ikke blive min discipel”. Han, som vil følge efter, skal med andre ord forlade alt, der binder familiemæssigt, hvis han vil tage sit kors op og følge i Jesus´ fodspor. Give radikalt afkald på alt, herunder også sin egen person. Så er bolden givet op.

 

Bolden er givet op. Også hvad angår statens Oddset. For der er fodbold i fjernsynet. VM kalder. VM kalder på radikalt afkald på nærvær og samvær med de nærmeste. De fodspor man(d) kan træde ned i, i efterfølgelsens navn, fører allerhøjst til en sofa med mærker efter røvballer eller en storskærm et eller andet sted i byen.

 

Henne i den lokale Brugs faldt jeg over en ”kontrakt”, mand og kvinde kunne indgå under hele denne VM-begivenhed, lavet af statens Oddset. Der er to kryds-af lister, hvor henholdsvis ”M”, for mand og ”Q”, for kvinde, kan kræve visse ”regler” opretholdt under hele VM-mesterskabet. Yderligere kan der indgås ”kontrakt” om, hvilke straffeforanstaltninger, der kan træde i kraft, hvis aftalen undervejs bliver brudt af den ene eller den anden part.

 

Det er ment som en morsomhed og måske kan den også virke som en ha-ha-ha opbløder i hjem, hvor den ene part er hardcore fodboldentusiast og den anden er ligeglad. Det skal jeg ikke kunne dømme om. Går man ”kontrakten” igennem, er det helt klart, at det er manden, der er fodboldfanatiker og ”Q”, kvinden, der ikke gider det med fodbold, som hun, ifølge ”kontraktens” ordlyd ikke rigtig forstår sig på heller.

 

Det er da også en meget morsom ”kontrakt”, for på Q-siden, er krydserne sat på forhånd, fortrykte. Det er kun M-siden, der har valgfrihed med hensyn til, hvad han vil gå ind på.

 

Q forpligter sig, ifølge ”kontrakten” på, under hele VM, ikke at være sur, skramle med gryder, lade være med at ville nusse, stille dumme spørgsmål om fodboldregler, have forståelse for, at spisetiderne kan forskubbes, sørge for, at der er nok kolde øl i køleskabet og springe efter mere, hvis manden får vennerne ind ad døren, lade være med at støvsuge i nærheden af tv´et så længe, der er VM, sludre i telefon i 50 meters afstand fra fjernsynet, komme med kommentarer om fodboldspillernes tøj og lade være med at brokke sig over, at M ikke ser på hende mere og så videre og så videre.

 

Til gengæld kan M vælge at bidrage med forskellige modydelser overfor Q i form af at genoverveje det dér med kirkebryllup, overveje at købe en ring til hende, begynde at læse bøger (Fifty Shades) så han bedre kan forstå, hvad hun snakker om, spise salat, være sødere ved hendes forældre, interessere sig mere for, hvordan hun har det og gå mere op i det, hun går op i, interessere sig mere for hendes venner, tage i IKEA sammen med hende og se på fletvarer, slå brættet ned på toilettet, vande blomster, lade hende køre bilen hver anden gang resten af året, se afsnit af Sex and the City og De Unge Mødre og arbejde på at blive mere moden.

 

Det er en meget morsom kontrakt. Kvinden skal sørge for øl og snacks og i øvrigt indrette sig på mand og VM. Det er en meget morsom kontrakt, der tegner et meget morsomt billede af en kvinde, der vil giftes, have børn, en kvinde, der laver mad, gør rent, læser dameblade, shopper, spiser salat og drikker the, går op i tøj og mode, sidder i passagersiden i bilen, ikke nyder den store interesse fra sin mand og finder sig i det.

 

Hvis hun bryder kontrakten, kan manden købe motorcykel, lave garagen om til et lydstudie, smide alle hendes dameblade ud osv. osv. Hvis han bryder kontrakten, straffes han med at skulle holde øjnene lukkede under langsomme gengivelser på TV, må kun ”høre” VM-kampe uden skærmbillede og helt fatalt, må han ikke se kampe, der er kommenteret af afdøde Gunnar Nu.

Det er en meget morsom kontrakt, og det er jo bare for sjov. En fortælling om en mand, der hader sin familie og forlader alt, især sin hustru (eller det vil hun i hvert fald gerne være ifølge Oddset) for at slå sig ned på sin flade foran sin Herre og Mester, Fodbold-VM på Fjernsynet, mens kvinden udøver sin diakonia (græsk substantiv femininum, for tjeneste) for ham, uden at forstyrre ham. Ligesom i de gode gamle dage.

 

I evangelieteksten står der ikke noget om at hade eller forlade sin ægtemand. Set på denne baggrund er det en meget stor mangel. For kontrakten kan udvides til ikke blot at omfatte VM, men også Tour de France osv. Kvinden ”Q” skal servicere og manden kan blive tvunget til at interessere sig for hende gennem kontrakten, ikke fordi han har en naturlig lyst til det.

 

Det er et stereotypt både mande- og kvindebillede, der tegnes i Oddsets kontrakt. Kvinden skal tie, tjene og gøre sig usynlig, mens hun sørger for alt det, hun plejer at sørge for. Manden skal så længe VM står på, interessere sig mere for sin kone og også tage sin del af slæbet. Når VM slutter, er alt igen status quo og så kan han være almindeligt ligeglad med hende.

 

Det er jo bare for sjov, og det er et fortegnet billede. Men ved at fortegne billedet, får man sat ekstra streg under de kulturelle fortegn, der kan sættes foran de to køn. Kvinden, der vil have mand, børn, læser dameblade, shopper og spiser salat. Manden, der ikke løfter en finger, kun i forbindelse med at hæve (den kolde fra køleskabet) øl fra sofabordet. Oddset vælger at lave en sådan ”kontrakt” ved at tegne med den brede pensel, den pensel, der maler med brede genetiskdogmatiske streger. Der er så meget kvinder ikke forstår, det er xx-faktoren, der spiller ind, så sådan er det bare.

 

Evangelieteksten handler, i min optik, som det vigtigste om, at man skal lade sin egen person gå til grunde. Give afkald på sin egen person. Det åbner muligheden for at lade det hele falde, tænke anderledes. Også alt det med køn, alt det med stereotypierne som også er kraftigt bundet til en såkaldt normal familiestruktur. For med den manglende familiemæssige oplæring, (sådan gør man jo), åbner det op for en hel masse andre muligheder (sådan kunne man også gøre).

 

Køleskabet var en god opfindelse dengang i 50´erne, for det var en lille revolution, der var medvirkende til, at kvinderne kom ud af hjemmene, de fire vægge og at indkøb blev noget, der kunne ordnes af alle og ikke hver dag. Køleskabet var en god opfindelse. At det i Oddsets kontrakt kun handler om kolde øl, som hun skal hente, er trivielt. Af og til får man lyst til at opfinde et nyt kølleskab, der kan slå igennem, så både kvinder og mænd kan komme ud af kønsstereotypiernes fire vægge.

 

Bolden er givet op. Kvinden benævnes Q. Bogstavet Q ligner en lille fodbold eller endnu bedre : Q ligner en lille bombe med lunte på, man kan smide over skulderen uden at se sig tilbage. Det er muligheden for at forlade alt.

 

 photo credit: <a href=”https://www.flickr.com/photos/stevendepolo/3747916256/”>stevendepolo</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/”>cc</a>

 

 

Line B. Gundersen

Udlært anlægsgartner, grøn linie. Cand.theol. Ansat ved Højdevangs Kirke, Amager. Den røde tråd i studiet har været køn og samfund. Skrev speciale om "Galskab og normalitet - En fremstilling og diskussion af Michel Foucaults og Hannah Arendts syn på galskab og normalitet med særligt henblik på tænkningens og dømmekraftsbegrebets etiske perspektiver".

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv