leatherdyke.cc

Girls can wear jeans

And cut their hair short

Wear shirts and boots

‘Cause it’s OK to be a boy

But for a boy to look like a girl is degrading

‘Cause you think that being a girl is degrading

 

Piger kan have jeans på

Og klippe deres hår kort

Have trøjer og støvler på,

For det er okay at være en dreng.

Men at en dreng ligner en pige er nedværdigende,

for du mener at være en pige er nedværdigende.

 

Jeg faldt over Madonna-sangen ”What It Feels Like For a Girl” for ikke særlig lang tid siden. Den mindede mig om en oplevelse, jeg havde fornylig.

 

Jeg havde været hjemme ved mine forældre og kiggede lidt i forskellige skabe, indtil jeg faldt over min gamle brudepigekjole. Den havde jeg på, da mine forældres bryllup blev velsignet i 2001. Jeg tog min elskede brudepigekjole ud af skabet og beundrede den. Her fik jeg den geniale idé, at min 11-årige lillebror kunne prøve den på. Han havde cirka samme alder og kropsbygning, som jeg havde, da jeg havde den på. Og jeg tænkte, det kunne være sjovt. Han syntes umiddelbart ikke om idéen. Han havde også besøg af en ven. Men efter lidt forhandling og en betaling på 20 kr. indvilgede han i at tage den på, imens jeg tog billeder. Jeg fik dog strenge ordrer,om, at jeg aldrig måtte vise billederne til nogen. Det var en lidt antiklimatisk oplevelse, da han ikke havde den rigtige kropsholdning til at se fin ud i en kjole, men det var meget sjovt.

 

Det uventede sker, da jeg fortæller nogle venner om oplevelsen. De første to, som jeg fortæller det til, er drenge. De har meget kraftige reaktioner på det. Det er noget nær det værste, der nogensinde er sket for en dreng i verdenshistorien, og jeg er en forfærdelig ond storesøster. Jeg har helt sikkert manipuleret med ham og givet ham ar på sjælen. De andre, jeg fortæller det til, har mere afdæmpede reaktioner. Mine veninder synes bare, det er sjovt. Men nu har historien ændret sig. Nu handler det ikke mere om, at min lillebror havde en kjole på, men drengenes reaktioner på det.

 

Jeg spørger drengene, om hvad der er så forfærdeligt ved episoden. Specielt min ene ven har meget at sige. Primært om, hvor ydmygende det er for min bror. Specielt, fordi jeg har taget billeder, og fordi hans ven var der. Så siger han en del mere om, hvordan jeg må have manipuleret med min bror, og at jeg på ingen måde interesserer mig for hans velbefindende. Jeg forstår stadig ikke, hvorfor min ven er så oprørt.

 

Jeg fortæller ham, at jeg gav min lillebror lyserød neglelak på, da han var 2-3 år gammel. Jeg var 14-15 år og sad og lagde neglelak på mig selv. Så kom min lillebror hen og satte sig ved siden af mig. Jeg gav ham noget neglelak på hans negle. Vi tog et billede af vores hænder sammen, og det var super sødt.

 

Min ven er tæt på at miste fatningen efter den historie. Han begynder at sige, at jeg kan forvirre min bror omkring hans seksualitet og måske gør ham homoseksuel. Og at den langvarige påvirkning virkelig kan skade ham. Min ven har en tendens til at overdrive – specielt når det kommer til ting, som han ved provokerer mig. Han virker dog ret alvorlig. Og jeg bliver provokeret.

 

Der er mange ting, der provokerer mig ved hele situationen, så jeg begynder bare fra en ende af. For det første kan jeg lige så let gøre min bror homoseksuel, som jeg kan ændre hans hudfarve. Det er noget man er født som – ikke formet som. For det andet: hvad ville der være så forfærdeligt ved, at min bror var homoseksuel? Jeg er ret ligeglad. Han ville stadig være min bror, som jeg elsker. Han ville stadig være sig selv. Jeg tror ikke, han er homoseksuel, men hvis det er det, han er, så er det sådan det er og more power to him. For det tredje har jeg på ingen måde manipuleret med min lillebror. Han kan godt tage valg på sine egne vegne – specielt om noget så ligegyldigt som dette. Han er ikke en idiot. For det fjerde ville jeg aldrig gøre noget, der ville skade ham. Og for det femte: hvorfor er det så skadeligt for min lillebrors velbefindende og fremtidige udvikling at have en kjole på i max 10 minutter og neglelak på fingrene, da han var lille?

 

Det er her vi kommer tilbage til Madonnas udemærkede sang. For hvorfor er det så ydmygende og nedværdigende for drenge at have pigetøj på? Jeg tror, det er noget kulturelt. Jeg tror, det siger en hel del om, hvad vores samfund lærer os om piger og kvinders værdi.

 

Jeg har snakket med min bror om hele oplevelsen og fortalt ham, at jeg skriver et blogindlæg om det. Hans eneste fortrydelse er, at han ikke fik flere penge som betaling. Han synes ligesom mig, at drengenes reaktioner er overdrevne. Han har også haft mange gode idéer til, hvad dette blogindlæg kunne hedde, som f.eks. ”Hvorfor er det så slemt at være en pige?”. Det gør mig stolt af min bror og giver mig håb for den nye generation, selvom min nu heller ikke er så slem igen.

 

Jeg har holdt mit ord og har ikke vist billederne til nogen. Jeg vil holde mit ord – lige til hans konfirmation, studentergilde, bryllup eller lignende, hvor jeg godt vil have et billigt grin.

 

Jeg vil efterlade jer med endnu to udsnit af Madonnas udemærkede sang:

 

Strong inside but you don’t know it

Good little girls they never show it

When you open up your mouth to speak

Could you be a little weak

Stærk indeni, men du ved det ikke.

Gode små piger viser det aldrig.

Når du åbner din mund for at tale,

kan du så være en smule svag?

Hurt that’s not supposed to show

And tears that fall when no one knows

When you’re trying hard to be your best

Could you be a little less

Smerte det ikke er meningen, man kan se

Og tårer, som falder når ingen ved det.

Når du prøver hårdt på at være dit bedste,

Kan du så være en smule mindre?

 

photo credit: Red Carpet via photopin (license)

 

Kristine Hessellund

Hej. Jeg er født i 1991. Jeg bor i Randers, men er opvokset i en landsby tæt ved Hadsten. Jeg blev student i 2010 og er kontanthjælpsmodtager. Jeg vil studere statskundskab på Aarhus Universitet i år 2016. Mit yndlingscitat er: "Darkness restores what light cannot repair" af Joseph Brodsky. Jeg har ofte meget specifikke tanker om ret specifikke emner. Så for at forstyrre min omgangskreds mindre, vil jeg give jer et udsnit af dem i stedet. Enjoy the wonder that is my mind.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv