leatherdyke.cc

Når jeg en sjælden gang i mellem lytter til Mads & Monopolet, ender det som regel med, at jeg får lyst til at kaste ting efter radioen. Lysten til at kaste ting efter noget kan også komme, hvis jeg forvilder mig til at se noget så uskyldigt som Go’ morgen heteronormative Danmark på TV2. Så jeg afholder mig som regel fra at lytte til eller overvære den slags programmer.

 

Men det hjælper ikke noget at ignorere alt, hvad der provokerer mig, det hjælper ikke noget at ignorere massemediernes afspejling af holdninger og tankesæt, som lever i bedste velgående alle steder i samfundet – i det samfund som jeg lever og udfolder mig i hver eneste dag, det selvsamme samfund hvor jeg også ofte får lyst til at kaste med ting. Jeg får lyst til at kaste med ting, og jeg får lyst til at kaste op ud over de tankemønstre om køn og seksualitet, som er så dybt forankrede overalt, hvor jeg færdes.

 

Sådan har jeg haft det i årevis. I årevis hvor jeg har læst utallige bøger og artikler om emnet. I årevis hvor jeg har gået til foredrag og er blevet inspireret af et hav af modige mennesker, som også har et problem med den heteronormative samfundsorden. Og nu er jeg for alvor klar til at melde mig ind i den aktive kamp. Til kamp mod gængse kønsnormer! Til kamp mod det binære kønssystem! – Til kamp mod opdelingen af mand/kvinde, maskulin/feminin, aktiv/passiv og alt det der. Jeg er så skide træt af den orden. Jeg ønsker at sprænge rammerne. Jeg ønsker, at der er plads til, at alle mennesker kan udfolde sig. At man ikke skal proppes ned i kasser og dertilhørende forventninger, bare fordi man er født i en bestemt krop. Jeg ønsker, at der er respekt mennesker imellem og plads til forskellighed.

 

Og det er lige netop her min seneste kontrovers med Mads & Monopolet kommer ind i billedet. For da jeg hørte udsendelsen fra lørdag d. 22/2, blev jeg lige fra programmets start dybt forarget over det køns- og menneskesyn, som kom til udtryk. Mads Christensen, præsenteres for panelets gæst Leonora Christina Skov, og straks går det løs. Han spørger hende: ”Bruger I ting?”, med henvisning til lesbisk sex. Derefter forvilder han sig ud i noget med hensyn til mænd og kvinders anatomiske opbygning og siger: ”at det giver mening” – altså sex mellem en mand og en kvinde.

 

Senere i introduktionen siger han: ”Jeg har sjældent set så lækker og veldrejet en kvinde, og tænk at hun er lesbisk – det er et total spild mand … Det er ligesom at stå og hælde fløde ned i afløbet”. Jeg tror, det er den mest forfærdelige intro til et radioprogram, jeg nogensinde har hørt. Hele introen gik med at tale om Leonora Christina Skovs seksualitet. Jeg blev ekstra optaget af dette, fordi jeg ofte oplever lignende ting. Jeg oplever at nærmest fremmede mennesker kan finde på at spørge om intime ting, selvom det slet ikke har noget med den pågældende sag at gøre.

 

Og hvad fanden har Leonora Christina Skovs seksualitet og sexliv med hendes medvirken i dét radioprogram at gøre? Og hvordan kan man tillade sig at spørge et menneske, man lige har mødt, om pågældende bruger ting under sex? Jeg hader, at homosex altid skal måles ud fra en heterosex-målestok, at et heteroseksuelt samleje anerkendes som ægte sex, mens sex mellem homoseksuelle ikke har samme status. Og ikke mindst så hader jeg den sidste sætning, som jeg har citeret Mads Christensen for. Den er så gal, at jeg slet ikke ved, hvor jeg skal starte.

 

Han komplimenterer hendes ydre for i forlængelse deraf at virke overrasket over, at hun er lesbisk – som om lesbiske ikke kan være lækre og veldrejede i hans verdensbillede. Derefter siger han, at det er total spild. Men hvorfor er det spild? Det er vel ikke spild for alle de kvinder, som forelsker sig i andre kvinder? Er en lækker kvinde spild, når hun ikke ønsker at være genstand for en mands begær? Mage til objektivisering og seksualisering skal man ikke lede længe efter. Det er desværre dagligdag for et utal af mennesker, som ikke er hvide, ciskønnede heteromænd. Og det er lige præcis dét, der gør mig så oprørt.

 

Christensen skulle forestille at være livsstilsekspert.. Det skjuler han godt. Han er på ingen måde ekspert i noget som helst, der har med mit liv at gøre. Tværtimod. Senere i udsendelse udtaler han dette i forbindelse med et lytterdilemma: ”Maskuliniteten er i forfald, det kan være hun kun ser slappe, slatne, overpudrede, svansede, undskyldende, krybende, flegmatiske, snottede mænd…” Her får han meget tydeligt sagt, hvordan mænd ikke skal gøre sit køn. Hvordan man er en forkert mand.

 

Jeg bryder mig ikke om, at der er så udtalte forventninger til karakteregenskaber, bestemt ud fra et køn. Og jeg bryder mig endnu mindre om, at han nævner ordet ’svansede’ i en opremsning af miskrediterende adjektiver. Når han bruger ordet svansede i den pågældende kontekst, ligger der implicit i dét, at bøsser gør deres manderolle forkert. Den såkaldte livsstilsekspert formår både at stille spørgsmål ved lesbisk sex og slå et slag for homofobien generelt i det meget lytterroste formiddagsprogram. Men nu skal det ikke kun handle om Mads Christensen, for Søren Fauli forstår da også at fange min opmærksomhed. Til et dilemma om et venskab mellem to kvinder, hvor den ene er blevet slået af sin ekskæreste, udtaler Søren Fauli: ”Har han slået hende én gang i en ophedet diskussion? Altså det kan jo også være at veninden har været helt hysterisk i den situation. Det er jo ikke sikkert, det er et voldeligt forhold”.

 

Så det er i orden at slå på et andet mennesket, hvis mennesket er hysterisk? Og ’hysterisk’ er et rigtigt bæord, som stammer fra tidligere tiders helt absurde kvindesyn. Man bruger jo kun hysterisk om kvinder, jeg har aldrig hørt nogen sige at ”han er da godt nok hysterisk”. Men dét er en anden diskussion. Det der åbenlyst er galt med Søren Faulis udtalelse er, at han prøver at legitimere vold. Vold er aldrig okay! Og det er aldrig din skyld!

 

Dette var historien om hvordan Mads & Det Heteronormative Monopol forargede mig, og for alvor fik mig til at springe ud af mit queerfeministiske skab.

 

 

Photo credits: <a href=”http://www.flickr.com/photos/wouldpkr/7295693304/”>wouldpkr</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>cc</a>

 

 

Storm Lillevang

Jeg iagttager, hvordan kønnene udspiller sig, overalt hvor jeg færdes. Jeg bliver skiftevis forarget, glad, fortrøstningsfuld og vred. Mens jeg iagttager kønsordenen, læser jeg en kandidat i Socialt Arbejde, spiller basketball, læser frilæsningsbøger, står på longboard, finder slebet glas ved vandet, ser mennesker jeg har kær og går på opdagelse i mit Århus.

1 kommentar

  1. Pingback: Did you miss it #26 | Referencepunkter

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv