leatherdyke.cc

At kalde 2017 “kvindernes år” er ærlig talt både nedværdigende og tragikomisk, når året sluttes af med det klare budskab, at kvinder – ifølge mænd – stadig er nogle man taler om, men ikke med.

 

“2017 har været kvindens år” lyder det fra Deadline-værten Sigge Winther Nielsen først i dagens udsendelse den 28. december. Han hentyder til de mange #metoo-historier, pussy hats og 4. bølgefeminisme. På sin vis har han ret; langt om længe begyndte korthusene endelig at vælte. Kvinde efter kvinde efter kvinde har stået frem og fortalt sine historier, og omfanget af seksuel chikane af kvinder er kommet op til overfladen. Personligt tror jeg kun vi har set toppen af isbjerget, men Rom blev heller ikke bygget på én dag.

 

Førhen, når jeg har fortalt om mine egne oplevelser med seksuel chikane og overgreb, er jeg ofte blevet mødt med mistro og bebrejdende kommentarer. Folk troede, at jeg enten løj eller overdrev. Men langt om længe føler jeg mig faktisk hørt.

 

Det er dog svært at forblive optimistisk, når #metoo-bevægelsen på det seneste er blevet overskygget af reaktioner fra mænd, som føler sig utroligt forurettede, fordi de ser det som en heksejagt, når krænkere stilles til ansvar for deres handlinger, eller synes at verden bliver alt for kedelig, når man ikke længere bare kan gå rundt og rage på kvinder efter forgodtbefindende. Eller som en mandlig bekendt sagde til mig: “Det er lidt irriterende at høre på de historier hele tiden, det kan godt blive for meget”. Nå, synes du det er irriterende at høre på?! Jeg kan så informere om, at det er langt mere irriterende at blive udsat for.

 

Hele denne symfoni fra klynkekoret blev fint opsummeret i Deadline, hvor fire mænd sad og klogede sig på kvindekampen. En såkaldt “herreværelsessnak”, hvor der blev givet frit lejde til at fortælle hvor krænkende det er, at man nu ikke længere må krænke kvinder, imens DR agerede ukritisk mikrofonholder.

 

Her fik vi blandt andet slået fast, at kvindekampen åbenbart kun er rigtig, hvis en mand bekræfter den. Eksempelvis siger historiker, professor og nu også selvudnævnt krænkelsesekspert Hans Bonde, at “hele 2017 ikke har rykket det i en positiv retning for kvinder, da det der overskygger det hele er den her krænkelseskultur, det er omkring #metoo … så det at blive taget på låret nu er en krænkelse”.

 

Derimod har kvindelandsholdet, ifølge ham, forstået at føre progressiv kvindekamp, på den helt rigtige måde: “Det er den dynamiske kvindelighed, jeg leder efter i stedet for, man sidder krænket tilbage og siger ‘der var nogen, der tog mig på låret for 20 år siden'”

 

For det første er det under al kritik, at man får lov til at udtale sig om et emne, man ved så lidt om. Hvis man tror, at #metoo kun handler om 20 år gamle klask i røven, har man intet forstået af #metoo. Det handler om, at kvinder langt om længe har fået mulighed for at italesætte overgreb og gøre op med en sexistisk kultur. Det ville han også vide, hvis han havde gidet at sætte sig bare lidt ind i emnet. Og undskyld mig, men hvem er det lige, der spiller krænkelseskortet her? Derudover viser han også, at kvinder åbenbart går for vidt, når de gerne vil deltage i debatten om egne forhold og samfundet. En mand skal åbenbart “godkende” en kvindekamp, før den er gyldig. En mand ved altid bedst.

 

Hans totale mangel på faglig indsigt blev også afsløret, da han udtalte at: “Så har vi hele den her Ludermanifest-bølge, som også har et passivt kvindebillede, og siger ‘se mig se mig se mig’, så den aktive kvinderolle, som går ud og erobrer verden og skaber videnskab og kunst og opfindelser, har ikke rigtig været på tapetet”. Her får han lige flashet, hvor meget han har misforstået af Ludermanifestet og Girlsquads aktivisme, som lige præcis handler om aktivt at stå ved sin seksualitet og retten til at gøre, hvad man vil med sin krop.

 

Hans modstand mod den passive kvinderolle giver desuden ingen mening, når han kort tid efter taler om, hvor svært det er at være “den aktive mand, der erobrer kvinden” efter #metoo. Hvem er det lige, der snakker passiv kvinderolle her?

 

Filminstruktør Christian Tafdrup kommer også på banen og udtaler bl.a., at herrefodboldlandsholdets kampråb “‘store patter’ er en hyldest til kvinden”. Og hvis nogle kvinder ikke er enige i det, skal de bare få sig noget humor. En mand ved nemlig altid bedst.

 

At kalde 2017 “kvindernes år” er ærlig talt både nedværdigende og tragikomisk, når året sluttes af med at høre en gruppe mænd sidde på landsdækkende tv og bestemme, hvornår en krænkelse, som en kvinde har været udsat for, er “slem nok” til, at hun “har ret til” at føle sig krænket. Når man igen får smidt i hovedet at kvinder ifølge mænd stadig er nogle man taler om, men ikke taler med. For mig er det en bekræftelse på, hvor håbløst tilbagestående, vi er.

 

Lad os håbe, at 2017 også blev året, hvor vi nåede den journalistiske nedre grænse for, hvor ignorante og faktaresistente gæster, man kan invitere ind i Deadline. Så tre mænd ikke fremover får carte blanche til at sidde og klynke over, at man ikke længere kan rage på kvinder uden samtykke. Og med en totalt ukritisk vært, som lader det ske.

 

Må 2018 blive året, hvor kvindekampen ikke kræver en mands accept. Må 2018 blive året, hvor kvindekampen rent faktisk handler om kvinder. Forhåbentligt bliver 2018 også året, hvor vi ser resten af isbjerget.

 

photo credit: origamidon stop • collaborate.and.listen via photopin (license)

 

F-frekvensen er et forum med plads til alle – uanset holdning, politisk overbevisning, etnicitet, alder, uddannelse og køn. Det er ikke et krav, at blogindlæg på denne platform skal afspejle Dansk Kvindesamfunds holdninger. Blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Maja Parsberg Madsen

Jeg hedder Maja, er 23 år og læser medicin. Min store interesse for køn og ligestilling kickstartede, da jeg for to år siden begyndte at undervise i normkritisk seksualundervisning hos AIDS-Fondet. Den normkritiske viden var en kæmpe øjenåbner for rigtig mange problematikker i samfundet. Derudover er jeg vild med politik generelt, og jeg elsker sport - især cheerleading, som er en anden stor passion.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv