leatherdyke.cc

Kathrine Switzer var den første kvinde i USA, der officielt deltog i Boston Marathon. I 1967, fem år før kvinder officielt kunne tilmelde sig løbet, tilmeldte hun sig Boston Marathon under dæknavnet K. V. Switzer, og eftersom ingen vidste, at det var en kvinde, der havde tilmeldt sig, blev Switzer blev godkendt som deltager i løbet. Switzer trænede sammen med sine mandlige medstuderende forud for løbet, idet der ikke eksisterede et kvindehold for løbere.

 

I 1967 var situationen for mange amerikanske kvinder, at deres primære rolle blev opfattet som tilhørende hjemmet; at være deres børns mor og deres mands hustru, og selvom der generelt herskede en forestilling om, at kvinder med et smukt hjem, dejlige børn og en mand, der kunne forsørge familien, burde være lykkelige, var der flere steder tegn på, at kvinderne havde et spirende savn efter mere. Når man ser på datidens reklamer, var kvinderne altid glade og muntre, men dette billede var der mange kvinder, der ikke kunne genkende i deres virkelige liv. Kampen om ligestilling var lige gået i gang.

 

På det tidspunkt måtte kvinder ikke søge hårdt fysisk arbejde, som blev anset for kun at være egnet for mænd, selvom det var de jobs, der gav den højeste løn. Enlige og fraskilte kvinder, der ikke havde nogen til at forsørge dem, var derfor hårdt pressede økonomisk og kunne kun søge jobs, der blev anset for egnede til kvinder, og disse jobs gav altid en langt lavere løn.

 

Kathrine ville bevise, at kvinder kunne løbe et maraton og ville på den måde ændre samfundets opfattelse af, hvad kvinder kunne. Hun ville med sin deltagelse i Boston Maraton bevise, at kvinder godt kunne løbe, træne og udmatte sig selv fysisk og på den måde udfordre forbuddet mod kvinders deltagelse i maratonløb, og den forestilling der herskede omkring kvinders evner generelt.

 

Flere af løbets organisatorer forsøgte at stoppe Kathrine undervejs i løbet, men hun fik støtte af flere af løbets øvrige deltagere, så hun i sidste ende kunne gennemføre.

 

Pressen var efter hende under hele løbet, de stressede hende og råbte: ”Hvad vil du bevise? Er du kvinderettighedsforkæmper?”, men Kathrine fortsatte løbet.

 

Selvom hun også blev angrebet af løbets direktør, der råbte: “Get the hell out of my race and give me those numbers“, besluttede hun sig, at hun ville gennemføre og efter 4 timer og 20 minutter, havde hun gennemført Boston Maraton som den første kvinde nogensinde.

 

Kathrine Switzer udtalte efterfølgende, at: ”Jeg startede løbet som en pige og sluttede som en voksen kvinde ”.

 

Efterfølgende forsøgte Switzer, i samarbejde med andre kvinder løbere, at overbevise Boston Athletic Association om at tillade kvinder at deltage i maraton. Det lykkedes i 1972, hvor det blev gjort muligt for kvinder at løbe Boston Maraton.

 

I dag er Kathrine Switzer 67 år og en markant kvinde i USA. Switzer vandt New York City Marathon i 1974 og arbejder i dag som forfatter. Hun blev udnævnt som Runner of the Decade (1967-1977) af Runners World Magazine og modtog senere en Emmy for sit arbejde som tv-kommentator. I april 2008 vandt hun endvidere en Billie Award for biografien Marathon Woman på grund af dens inspirerende skildring af kvinder i sport.

 

Dette er en lille smuk historie om ligestilling, som gjorde en forskel. Kathrine Switzer ændrede ikke kun kvinders ret til at deltage i forskellige sportsgrene, men beviste med sin deltagelse i Boston Marathon i 1967, at kvinder kunne klare hårdt fysisk arbejde, og hun var med sin præstation med til at åbne en dør for, at kvinder kunne søge jobs, der ellers var forbeholdt mænd.

 

 

 

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/recuerdosdepandora/7060270605/”>Recuerdos de Pandora</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>cc</a>

 

 

Silvana Mouazan

Kommende jurist fra Aarhus Universitet. Er født i Libanon og kom som 11-årig til Danmark. Vil bekæmpe uretfærdighed, men der er desværre lang vej igen! Interesserer sig for ligestilling, integration, børneret og forvaltningsret.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv