leatherdyke.cc

… Er definitionen på ordet “feminist”, har jeg fået at vide alt for mange gange.

 

Jeg bliver lige træt af det, hver gang jeg hører det, fordi det ender ud i en endeløs forklaring af, hvorfor det lige præcis ikke er dét, det er.

 

Jeg ved ikke præcis, hvornår jeg fandt ud af, at jeg var feminist. Måske var det i fjerde klasse, hvor jeg altid var hende, som blev sur over mandschauvinistiske jokes. Det kan også være, da jeg første gang så Titanic og egentlig ikke bed så meget mærke i selve filmens handling, men mere at Rose bare skulle gøre hvad hendes mand – altså den mand hun blev nødt til at gifte sig med – sagde, hun skulle gøre.

 

Pointen er i hvert fald, at jeg er feminist.

 

Jeg har tit stillet mig selv spørgsmålet: ”Jamen, jeg er 16 år gammel, hvad jeg kan jeg gøre for at ændre ligestillingsproblemet?

 

For lige godt et halvt år siden, sad jeg i min klasse og havde samfundsfag. Vi fik ledt diskussionen hen mod ligestilling, og der var den her dreng i min klasse som påstod, at vi havde ligestilling i Danmark. Jeg udbrød uden at tænke: “Ja, det skal nok passe, når Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i Europa”, hvorefter han kigger på mig og tilføjer: “Ja, altså i forhold til andre lande i verden” og blev derefter stille. Da vidste jeg, at jeg havde vundet. Jeg indså, at alt det krævede var, at jeg åbnede munden.

 

Det er ikke fordi, at det første jeg siger til folk, når jeg møder dem er: “Hej, jeg hedder Emilie, og jeg er feminist“, men jeg havner tit og ofte i situationer, hvor det lader sig komme til udtryk, og det bliver sjældent taget godt imod.

 

Jeg er blandt andet tit blevet beskyldt for at hade mænd. Der er mange, der tror, at feminisme handler om at nedgøre og diskriminere mænd. Det gør det ikke. Hvis du er en mand, så hør lige her:

 

Er det ikke træls altid at skulle være hård som sten? Er det ikke hårdt at skulle høre over det hele, hvad en “rigtig mand” skal kunne? Synet på mænd er således, at de skal være stærke, selvstændige, helst ikke græde eller være bange. Er man dermed en “forkert mand”, bliver man hurtigt stemplet som værende svag, eller måske endda en “svans”.

 

Jeg er kun 16 år gammel og går i 1.g og har derfor kendskab til det, der sker i min generation.

 

Folk på min egen alder, der ikke har interesse for feminisme, har selvfølgelig ikke sat sig ind, hvad det egentlig går ud på. Derfor møder jeg sure drenge, der kommer med det ene argument efter det andet om at kønsroller er fede, og at mænd også bliver diskrimineret.

 

En dreng fra min efterskole sagde engang: “Der er f.eks. mange kvinder, hvis kærester har slået op med dem, og efterfølgende beskylder de dem, for at have voldtaget dem.

 

Det er rigtigt nok, at den situation har fundet sted. Men lad mig lige pointere noget: Det vurderes, at der sker mellem 2.000 – 10.000 voldtægter i Danmark om året.

Det er kun ca. 500 voldtægter, der hvert år bliver anmeldt, hvorefter der falder dom på 20% af disse anmeldelser. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige er værst. Det må man jo selv danne sig en holdning til.

 

Jeg vil gerne, at mænd kan gå til lægen uden at føle sig svage. Jeg vil gerne, at kvinder selv kan vælge, hvordan de går klædt uden at få bemærkninger, og det gælder, hvad end de er iført en crop top eller en burka. Jeg ønsker ikke blot, at kvinder verden over får rettigheder magen til dem, mænd har. Jeg ønsker også, at det går den anden vej. Kønsrollerne skal udryddes.

 

Inden jeg bliver misforstået her også, vil jeg gerne uddybe det punkt.

 

Jeg ved, at det ikke er alle, der ser kønsroller som et problem. F.eks. drømmer nogle kvinder om at finde en velhavende mand, der kan forsørge dem og passe på dem, så de ikke selv skal løfte en finger. Og al respekt for det. Hvis bare der også er plads til, at kvinder kan vælge en anden vej.

 

Det er ikke alle, der har gavn af kønsroller. Der er masser af kvinder, der bliver gramset på “for sjov” og alt for mange har hørt sætningen: “du slås som en pige” eller “mand dig op“.

 

Jeg ved også, at der er forskel på os. Vores kroppe ser forskellige ud, vi har forskellige toiletter, og siden det er længe siden, at det at være nøgne overfor hinanden var en naturlighed, skal vi ikke dele toiletter.

 

Vi er forskellige, men jeg mener bare ikke, at det skal afgøre, hvordan vi opfører og udvikler os og handler.

 

Jeg er træt af at blive beskyldt for at hade mænd, fordi folk ikke forstår, hvad det vil sige at være feminist. Jeg er træt af at skulle komme med denne lange smøre gang på gang og at modsige folks argumenter om, at feminister er kvinder, der hader mænd.

 

Ja, kvinder må stemme i Danmark. Ja, der er kvinder på arbejdsmarkedet i Danmark. Ja, vi gerne gå klædt, som vi vil i Danmark. Nej, vi er ikke det land, der har det værst.

 

Men selvom kvinder er på arbejdsmarkedet, så får mænd og kvinder stadigvæk ikke det samme i løn. I Danmark får mænd stadig 15-20% mere i løn end kvinder. Desuden nævner Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i en undersøgelse, at ud af 16.300 mennesker, har 3% oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen. Tallet er ikke højt, nej. Men det burde være 0%. Selvom kvinder også gerne må gå klædt som de vil, så risikerer de at blive kaldt ting som “skanky” og “vovede”, og hver femte dansker mener faktisk, at det delvist er en kvindes egen skyld, hvis hun bliver voldtaget. Denne påstand begrundes også nogle gange med påklædningen.

 

Så nej, vi er ikke det værste land med hensyn til ligestilling. Men et ligestillet land, det kan vi altså ikke kalde os.

 

Jeg er som sagt ikke specielt gammel, så det er begrænset, hvad jeg kan udrette, men nu står det i det mindste klart:

 

Jeg hader ikke mænd, og jeg kæmper ikke kun for kvinder.

 

 

photo credit: Jay Morrison via photopin cc

 

Emilie Arnfred

Mit navn er Emilie, og jeg fylder snart 17 år. Jeg mener, at det er helt okay at have en holdning til selv den mindste ting, bare den holdning er relevant. Jeg vil aldrig komme med min holdning uden at underbygge og forklare den, og jeg vil helt sikkert altid tænke mig om, inden jeg siger den.

1 kommentar

  1. Bravo Emilie. Rigtig godt indlæg. Og godt at du holder på at holde et højt niveau i debatten igennem refleksion.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv