leatherdyke.cc

 

Man snakker om, at der er langt mellem kvinderne på landets direktionsgange, hvilket er underligt, eftersom kvinder har overhalet mænd i uddannelsesniveau. Hvis danske kvinder vælger lederrollerne fra, kommer vi til at mangle de dygtige ledere, vi har brug for. For newsflash: vores bedste leder nogensinde var kvinde!

 

Der har været udmeldinger om, at det er inspiration, der mangler. Og hvis man tænder for sin computer, eller sit tv, og sætter sig til at se en film, eller en serie, bombarderes man da også konstant med billeder af, at en ledertype/hovedperson oftest er en mand. Slår man derimod op i sin historiebog, er det kvindernes tur til at være i front. I første omgang vil det store antal af konger, med navne som Frederik og Christian, måske få en til at mene, at historiebogen ikke er det rigtige sted at søge inspiration, som fremtidig kvindelig leder, men så kommer man til Margrethe den 1.

 

Starten på hendes liv giver et perfekt billede af, hvor ekstremt hårdt det kunne være for en kvinde at vokse op i en verden, hvor slægtens magt og ære betød alt. Hun blev gift, da hun var bare 10 år gammel. Hun fik sit første barn, da hun var 17. Og hun mister sin far, da hun er 22 år gammel. Man kunne få den tanke, at dette barske livsforløb passer bedre til et afsnit af De Unge Mødre, end til en inspirerende historie om kvindelig ledelse, men det er her, at Margrethe træder i karakter, og tager styringen over sit liv.

 

Hendes fars død gør, at den danske trone bliver ledig, og der er kun to personer, der kan arve den: Margrethes søn eller hendes storesøsters søn, Albrecht. Margrethes far har egentlig lovet tronen til Albrecht, men Magrethe får overtalt rigsrådet til at vælge hendes 5-årige søn, Oluf, til konge i stedet. Dette gør, at det i realiteten er Margrethe, og hendes mand, der sidder på magten. Efter bare 5 år dør hendes mand, og Margrethe vælges nu som regent af Norge og Danmark på livstid.

 

Margrethe arver ikke kun et stort rige, men også en verden fyldt med fjender, som hun snedigt bekæmper: I første omgang har de tyske byer i Hansa Handelsforbundet overtaget Skåne, som med sit indbringende sildemarked er et af landets rigeste områder. Margrethe udsteder så kaprebreve, som gør det lovligt at begå sørøveri mod Hansaens handelsskibe, og tvinger dem dermed til at aflevere Skåne tilbage til hende. Senere lykkes det hende at holde et hemmeligt møde med den svenske adel, som er godt trætte af deres tyske konge – den selvsamme Albrecht, som udfordrede hendes søns krav på magten i Danmark. Midt i dette virvar af fjender og allierede mister Margrethe tilmed sin kun 17-årige søn – et kæmpe personligt slag, som hun dog kæmper sig ud af og viser sig stærkere end nogensinde: Med en norsk, dansk og svensk hær besejrer hun en tysk-svensk hær i Sverige, og hun forener derved hele Norden.

Margrethes geni i ledelse kan måske opsummeres i hendes dygtighed til at finde allierede og i at forhandle aftaler på plads. Selv Slesvig, som har givet rigtig mange danske ledere hovedpine, er hun ved at få styr på til sidst. Desværre dør hun inden da af sygdom, måske pest, i Flensborg. Men selv i døden havde Magrethe magt og indflydelse. Hendes lig blev begravet i Sorø, men blev siden flyttet tilRoskilde domkirke. Hendes plejesøn og efterfølger, Erik af Pommern, hylder hende med en smuk alabast-sarkofag, som kan ses den dag i dag, i Roskilde, og hun er en af de første kvindelige, danske ledere, der efterlader sig et tydeligt arkæologisk spor. Som leder formåede hun altså at slå så meget igennem, at vi stadig i dag, 600 år senere, kan se hendes bedrifter.

 

Hvordan kan Margrethe den 1. så være inspiration for kommende ledere i Danmark i dag? Ved at se på hendes lederrolle kan man lære at være handlekraftig, at vælge sig gode allierede, eller forretningspartnere, at der vil komme modgang i både ens professionelle og private liv, som man må stå igennem, og man kan lære, at selvom et fag traditionelt set har været forbeholdt det ene køn, udelukker det ikke, at det andet sparker røv til at udføre det!

 

Historien om Margrethe inspirerede mig selv rigtig meget, og jeg håber, at jeg har givet lidt af den inspiration videre til fremtidens Margrether, der igen vil drive os fremad.

 

 

Billedet er lånt her: <a title=”By Jacob Truedson Demitz for Ristesson [Public domain], via Wikimedia Commons” href=”https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMargaret_of_Denmark%2C_Norway_%26_Sweden_(1389)_effigy_2010_(2).jpg”><img width=”256″ alt=”Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2)” src=”https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Margaret_of_Denmark%2C_Norway_%26_Sweden_%281389%29_effigy_2010_%282%29.jpg/256px-Margaret_of_Denmark%2C_Norway_%26_Sweden_%281389%29_effigy_2010_%282%29.jpg”/></a>

By Jacob Truedson Demitz for Ristesson [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

Rene Hankelbjerg

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv