leatherdyke.cc

Min søster sendte mig et link den anden dag. Jeg fornemmede på den tilknyttede kommentar, at det var den slags link, der ville give mig lyst til at sove en ret lang lur bagefter. Så man glemmer, hvad man lige har læst. I den forstand blev jeg ikke skuffet over linket, men jeg var bare ikke lige i humør til en lur.

 

Linket var såmænd til Christiane Schaumburg-Müllers hjemmeside. Mere specifikt til et blogindlæg om kønsroller. Det kan findes her (selv tak for gratis reklame).

 

Jeg vil gerne starte med at give et kort svar på et af Christianes første spørgsmål angående ligestilling i Danmark. Det lyder således: ”Har vi den ikke allerede?”

 

Det korte svar kan findes her. Så er der også rig mulighed for kigge sig omkring og for at danne sig sin egen mening.

 

Et lidt længere svar fra min side ville handle om, hvorvidt du har hørt om den undersøgelse, der konkluderede, at danske mænd er de mest kvindehadske i EU. Forskningsresultaterne peger imod, at netop fordi danske kvinder har mulighed for at færdes en stor del af deres tid uden for hjemmet, så er der også flere overgreb rettet mod dem. Fordi de altså omgås flere forskellige mænd i løbet af en dag. Ret dystre resultater for det danske selvbillede.

 

Så er der statistikken over, at mellem hver fjerde og hver femte dansker mener, at det helt eller delvist er en kvindes egen skyld, hvis hun bliver voldtaget.

 

Ifølge Amnesty International, så var det indtil sidste år ikke betragtet som voldtægt i den danske lovgivning, såfremt en kvinde var bevidstløs, sovende eller lam. Ligesom man kunne få rabat på straffen, hvis man kendte den man voldtog i forvejen. Se her og her.

 

Og så er det et utal af andre problemer, som jeg ikke orker at opridse her. I hvert fald ikke før jeg har fået den lur.

 

Så kære Christiane, selvom jeg respekterer din hang til lyserøde værktøjskasser, indretning og Beyoncé og anerkender, at du synes, at mænd er sexede, når de lever op til din forestilling om, hvad en mand er, og at du er pro kønsroller, så står jeg af, når du snakker om DNA og bruger VI og MANDEN til at forklare, hvordan mennesker er. Jeg hører dig, og jeg er dybt, dybt uenig. Hvorfor?

 

Fordi jeg synes, at kønsroller er hamrende ufleksible og farlige for dig og for mig. Nogle folk synes, at kønsroller er fede, fordi de selv passer ind i dem, hvorfor de promoverer dem, men det gør det virkelig svært for mange andre at få lov til at være med eller være frie for vold uden at lade som om, at de er en anden.

 

Jeg synes også, at det er hamrende irriterende, at der er nogen, der proklamerer, at vi allerede har ligestilling i Danmark. Hvorfor? Fordi jeg synes, at det er pisse irriterende, når fremmede tager mig på røven. Fordi jeg flere gange er blevet truet med tæsk, når jeg har sagt til vedkommende, at de skal holde deres fingre for dem selv.

 

Fordi jeg synes, det er pisseirriterende, at mange kvinder accepterer det som en del af gamet. Fordi jeg kender et utal af mennesker, der er blevet udsat for seksuelle overgreb, men som ikke har meldt det. Fordi jeg ikke kan få lov til at kysse med en kvinde på gaden, uden at der er nogen, der spørger, om de må være med. Fordi jeg er blevet truet med tæsk, når jeg har sagt nej. Fordi en vikar på min folkeskole engang underholdte med, hvordan han gav bolsjer til piger, der gav ham et blowjob. Fordi min lærer engang sagde til mig, at det var min egen skyld, hvis jeg blev voldtaget, når jeg gik i bar mave.

 

Fordi en af mine venner er blevet tævet, fordi hun var på lesbisk bar. Fordi jeg har en veninde, hvis censor sagde, at 12 var en ekstra flot karakter for en pigegruppe. Fordi ’pigemål’ talte to på fodboldbanen i folkeskolen. Fordi jeg fik skældud af en politimand for at kritisere, at politiet havde ladet en kvinde køre videre med sin (volds)mand, der lige havde tævet hende på åben gade, vel og mærke med deres barn. Fordi mine veninder bliver spurgt, om de skal have børn til jobsamtaler, selvom det er ulovligt. Fordi min partner og jeg den anden dag måtte vente med en kvinde på stationen, der blev forfulgt. Fordi, fordi, fordi. Hvor meget tid har du?

 

Min pointe er, at der er rigtig mange af os, der gerne vil være helt fri for de skide kønsroller, vi har i dag. Det er bare som om, at det bliver lidt sværere, når man hele tiden bliver bombarderet med, hvordan ens DNA allerede har forudbestemt, hvad man må og kan og vil. Selvom det er noget andet end det tidligere generationer har måtte og kunne og ville, så er det ikke godt nok. Det står faktisk ret forfærdeligt til. Også selvom det ikke er alle, der er opmærksomme på det, fordi de har det godt selv. Feminisme er ikke et korstog overfor dit eller mit privatliv. Det er ikke en udviskning af den måde, du leger kvinde og mand på derhjemme, men en måde at åbne op for flere muligheder at være til på.

 

 

photo credit: Grim… via photopin cc

 

Mie Birk Jensen

Mie Birk Jensen er 25 år og inkarneret feminist, humanist og visionær med en Cand.mag. i Pædagogik og Uddannelsesstudier samt Kultur og Sprogmødestudier i baglommen. Mie brænder især for kultur, køn og seksualitet. Hen forsøger at kæmpe for en bedre verden, og har svært ved at sidde stille og acceptere tingenes tilstand, hvorfor hen for tiden er i gang med at etablere den danske gren af harassmap.

5 kommentarer

  1. Tak! Jeg læste godt Chri-Chri’s indlæg og jeg blev så træt i hovedet, at jeg ikke orkede at tage diskussionen op. Men tak fordi du gør det. Jeg burde have gjort det.

  2. Du har dødhamrende ret. Jeg kan selv falde i efter et par måneder uden iøjenfaldende grænseoverskridende handlinger og elementer, og tro at min umiddelbare verden egentlig er meget fornuftig – men så sent som i går var jeg i byen med en veninde og skulle A) kaldes ‘pisse fornærmet’ fordi jeg pænt stoppede en fyrs tilnærmelser ved at gøre opmærksom på at jeg havde en kæreste – for “hvordan fanden skulle han vide det,” dernæst B) begramses af en mand som også lige skulle kigge rundt til mit ansigt før han mente det ‘validerede’ befamlelse og til sidst C) antastes af en ung fyr som røg i flint over at vi ikke ville grindes op af for “man kan vel for helvede danse med hinanden selvom man har kærester,” hvorefter han gentagende gange tager hårdt fat i nakken af min veninde og jeg for at få vores opmærksomhed.

    Det er i princippet små ting, men det er kraft-edder-perke-mig noget lort at man ikke bare kan få lov at eksistere og sige nej tak og pænt farvel.

  3. Jeg finder det meget problematisk, at du ikke refererer korrekt til dine kilder. Du skriver at mellem hver fjerde og femte dansker, synes at voldægt er kvindens egen skyld. Men når jeg så går ind på den artikel, du referer til, står der intet om, at det specifikt er danskere, men folk fra udvalgte europæiske lande.
    Dine argument falder til jorden, når du ikke referer korrekt.
    Da jeg ikke deler dine synspunkter omkring ligestilling, men altid er frisk på et andet syn på livet, hvis det er velargumenteret, så synes jeg bare det er rigtigt ærgeligt at dine referencer ikke alle er korrekte.

  4. Det er selvfølgelig ikke perfekt som det står til med ligestillingen idag, men derfor er der ikke grund til at rage i sit svar til CSM. Fordi man selv har haft dårlige oplevelser, behøver man ikke bashe andre for dét. Verden er uretfærdig, men det går kun fremad og det ser uden tvivl lysere ud end det gjorde for bare 10 år siden. Man kan altid komme med dårlige eksempler på et emne man er uening med for at state sine pointer. Let’s just agree to disagree. Mænd og kvinde er biologisk forskellige, og visse arbejdsopgaver er bare nemmere for kvinder end for mænd og omvendt. Sagen ligger i om vi får lige muligheder, og ja det gør vi i den vestlige verden. Noget vi kun skal være glade for, eftersom mange steder i udviklingslandene ser det noget mere dystert ud, der bliver kvinderne på gaden ikke kun befamlet. Så alt i alt har vi det meget godt.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv