leatherdyke.cc

Jo, du læste rigtigt, nej det er ikke en stavefejl. Islands udenrigsminister, Gunnar Bragi, sagde under en tale i FN, at Island og Surinam planlægger at afholde en konference, hvor emnet er ligestilling, og vold mod kvinder, og hvor deltagerne udelukkende vil være mænd. Det skriver rt.com og theweek.com.

Jeg nåede ikke engang at læse bylinen, før jeg var faretruende tæt på at få en mindre nedsmeltning, og min hjerne eksploderede med spørgsmål.

 

Hvorfor ekskludere kvinder? Hvad er fordelen lige ved det? Er det bare endnu et forsøg på at holde kvinder ude af diskussionen om deres egne rettigheder?

Til sidst endte jeg i et vredt: Hvad bilder de sig ind? At tage kvinders sag op, og så endda ekskludere dem det handler om?!

 

Men det var heldigvis der, at jeg huskede mig selv på, at det hverken udelukkende er kvinders sag, eller udelukkende kvinder det handler om. Der er ligeså meget brug for mænd i kampen, og ligestilling er lige så positivt for mænd, som det er for kvinder.

 

Efter det kunne jeg læse resten af artiklen. Bagefter kunne jeg konstatere, at der er en klar grund til, at det er Island og Surinam, der er værter, og at det kun er mænd, der er deltagere: Hvor Island i 2013 blev anslået til at ligge i toppen, når det kommer til kvinders rettigheder, skraber det sydamerikanske land Surinam bunden på en 110. plads. At få foretaget en abort i Surinam er lige nu lig med fængselsstraf. Når det står så slemt til med kvinders rettigheder, ville det nok slet ikke give mening, hvis repræsentanterne for Surinam skulle belæres om kvinders rettigheder af en kvinde. Ja, det er en sørgelig tanke, men jeg håber, at konferencen i Island ændrer på det, så næste konference måske vil have fordel af også at have kvinder til stede, så flere synspunkter vil blive inddraget. Jeg ved udmærket godt, at en enkelt konference ikke kommer til at ændre folkementaliteten i Surinam. Men hvis repræsentanter for landet bare begynder at tænke en smule anderledes, så vil det have lagt et frø til gradvise ændringer, der forhåbentligt kan forbedre kvinders liv i Surinam.

At Island tager initiativ til en diskussion om kvinders rettigheder, med et land hvor de nærmest er ikke eksisterende, synes jeg derfor, er udelukkende positivt.

 

Det slog mig så, hvor hurtigt jeg troede det værste om Gunnar og hans initiativ. At jeg så hurtigt havde en negativ indstilling til det, mener jeg, skal ses i en større samfundsmæssig og historisk kontekst. Op gennem historien er kvinder blevet systematisk ekskluderet fra nærmest alt i samfundet: politik, uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedet, etc. etc. Netop på grund af dette har diskussionen om kvinders rettigheder også historisk set været domineret af mænd. Sådan er det desværre stadig mange steder i verden, og derfor giver det mig en knude i maven, når jeg læser om noget politisk, der ekskluderer kvinder. Især når det handler om ligestilling. Men jeg er glad for, at jeg tog fejl, at der ikke er en ondsindet eller uvidende dagsorden, der ligger bag ekskluderingen af kvinder, og jeg er glad for, at denne konference bliver afholdt.

Dette er selvfølgelig ikke den eneste mulige tolkning af konferencen, men enhver åben diskussion om feminisme har jeg svært ved at se i et negativt lys – også selvom det udelukkende er mænd, der snakker om det.

 

Konferencen, der skal ligge 14.-15. januar, kommer i forlængelse af lanceringen af HeForShe kampagnen, som Emma Watson står i spidsen for. Og som hun sagde under sin berømte tale til FN i efteråret 2014, så er det vigtigt at give mænd en plads om bordet, så de kan deltage i diskussionen om feminisme. Nu har mændene fået deres helt eget bord i Island, og jeg håber, at der kommer noget godt ud af det.

 

 

Photo credit: Quinn Dombrowski via photopin cc

 

 

 

Camilla Lorentzen

Jeg er 23, og går på universitetet i Odense. Jeg har et overforbrug af te, og er mere end almindeligt begejstret for, at Jeopardy er tilbage på skærmen. Det der med at lave mad er ikke noget, jeg bruger, så hvis ikke det var for min kæreste, ville jeg leve af havregryn.

1 kommentar

  1. Pingback: Island holder ligestillingskonference – kvinder ingen adgang | F(y)ordet

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv