leatherdyke.cc

I græsk mytologi findes en af historiens mere tragiske figurer: Kassandra. I et forsøg på at forføre hende gav Apollon hende muligheden for at se ind i fremtiden. Men da hun afviste ham, straffede han hende og gjorde, at ingen nogensinde ville tro på hende. Som du kan forestille dig, drev dette hende til vanvid, og ifølge historierne blev hun først voldtaget, kidnappet og holdt som sexslave for til sidst at blive myrdet. Som en sidenote havde Kassandra en tvillingebror, der også kunne forudse fremtiden. Men modsat Kassandra troede folk på ham.

 

Når en kvinde rejser sig og fortæller sandheden: At hun er blevet overfaldet, chikaneret eller voldtaget, så indtager hun pladsen som Kassandra. Og ligesom Kassandra bliver hun mødt af mistro, foragt og vold.

 

Vi lever i en tid, hvor konger falder. Eller i hvert fald, hvor de får nogle knubs. Listen over magtfulde mænd, der har mistet respekt og deres arbejde på grund af chikaneanmeldelser er for lang tid til at skrive her. Men nok til at hele affæren, fra rygterne til fyringen til diskussionen af størrelsen på det gyldne håndtryk til en lunken undskyldning er blevet rutine. Og som amerikanske trends normalt gør, er denne proces også kommet til Danmark.

 

Men i stedet for at bruge det som en undskyldning for at skille os af med aldrende mænd, der har siddet og samlet støv på direktørpladser, har vi brugt det som en mulighed for at understrege, hvor hysterisk USA er, og hvor frisindet Danmark er. Vi er meget mere afslappede. At en direktør for et filmselskab slår kvindelige elever på røven er jo ingenting, bare sjov mellem kolleger. Selvom der er en tydelig magtforskel mellem de to parter. Det samme med regelmæssigt at røre sine medarbejderes bryster. Det kan godt være, at en kvinde beskrev det som ydmygende at blive rørt intimt af sin øverste chef, men hvad med stakkels Peter Aalbæk og den “feministiske inkvisition” han befinder sig under?

 

Anders Kjærhauge, administrerende direktør for Zentropa, beskriver disse eksempler på sexchikane som et øjebliksblik fra et uddannelsesforløb. Der var folk, der følte sig krænkede af denne “ukorrekte” opførsel.

 

Aalbæk selv beskriver disse smæk som en pirrende oplevelse, og har tidligere krævet at ansatte har ringet ham op eller filmet afstraffelsen, så han ved det bliver udført korrekt. Det er også blevet sagt, at Aalbæk har en tendens til at gå hårdere til, hvis han ved eller kan se, at den ansatte finder det ubehageligt eller grænseoverskridende. I en udtalelse sikkert ment til at redde Aalbæks rygte, bliver det sagt, at han aldrig kunne finde på at slå en ansat, der stod med tårer i øjnene. I hvert fald ikke den dag, for sådan en respons leder til en udskydelse, ikke afslutning, af dette mærkelige ritual.

 

Forestil dig, bare i et kort øjeblik, at du er en ung kvinde, der er under oplæring, som gerne vil ind i en branche så usikker og konkurrencepræget som filmindustrien. Forestil dig nu, at din chef, en kendt figur inden for det danske mediemiljø, ikke kun accepterer, men opmuntrer til fysisk afstraffelse, at bade nøgen med de ansatte, at elever tager deres tøj af, og at han engang kaldte en elev en lille luder, fordi hun nægtede at bade nøgen med ham i Zentropas pool. Lad mig gentage: Hun nægtede at bade nøgen med en af sine øverste chefer, og blev derfor kaldt en lille luder af samme chef.  Nu har jeg ikke en uddannelse i medievidenskab, eller nogensinde arbejdet på en film, men jeg har svært at se hvordan denne opførsel skulle være med til at skabe gode film.

 

Peter Albæk er ifølge sine egne ord en “aseksuel socialdemokrat”. Disse to adjektiver er ikke en undskyldning eller en forklaring på hans opførsel. At være venstreorienteret, excentrisk eller et kreativt geni betyder ikke, at opførsel, der gør folk utrygge er acceptabel. Filmbranchen bliver beskrevet som noget helt særligt, hvor andre regler gælder. Man kunne spekulere på, om disse særskilte regler inkluderer andet end offentlig korporlig afstraffelse fra sin chef. Måske har Zentropa lånt lidt fra deres amerikanske brødre, hvor ting som onani i en potteplante foran en skuespiller er normal opførsel.

 

Måske vil Zentropa begynde at udvide deres kendte konkurrence til deres julefrokost, hvor den elev, der hurtigst smider alt sit tøj får 10.000 kr. Man kunne sagtens forestille sig, at eleverne begynder at blive påkrævet flere ydelser for deres præmiesum. Men selv kun med den information, vi har om kulturen på Zentropa og omkring Peter Aalbæk, kan vi se et kontor og en branche, der mener, at sexisme og krænkende opførsel er nødvendig for at producere filmiske mesterværker. Og al modstand mod denne opførsel er lig med en “feministisk inkvisition” ført af folk, der har “manglende forståelse for den ligefremme kultur på Zentropa”.

 

En anden måde kvinder er tvunget til at bære Kassandras byrde, er den væg af chikane og trusler de bliver mødt med, hver gang de bruger internettet. For at være præcis, har næsten hver femte Danske kvinde oplevet trusler og chikane på nettet. Og for næsten 50 % af de kvinder, har chikanen ledt til tab af selvtillid. Det er derfor ikke overraskende, at flere kvindelige politikere har indrømmet at trække sig fra en offentlig debat for at undgå chikane. I samme rapport, lavet af Amnesty International, meldte 18 ud af 18 kvindelige kommunalpolitikere, at de havde modtaget trusler i forbindelse med deres politiske karriere. Denne dynamik er også relevant for folketingspolitikere, hvor 59 % af adspurgte kvinder meldte, at de har oplevet online chikane og trusler.

 

Jeg kunne blive ved med at nævne statistikker. Fra undersøgelser, der viser, at mænd konsekvent overvurderer, hvor lang tid kvinder snakker og oplever en reel 50/50 opdeling af taletid som uretfærdig, til hvor underrapporteret voldtægter i Danmark er, de mange kvinder der ukorrekt er blevet anmeldt for falsk voldtægtsanmeldelse, og det faktum, at næsten hver syvende dansker mener, at en kvinde selv er skyld i sin voldtægt.

 

Dagens Kassandra bliver ikke nødvendigvis straffet med fysisk vold, men hun får prompte at vide, at ingen tager hende alvorligt: “Du er den eneste, der synes det er et problem”, “Er du ikke lidt følsom/hysterisk nu?”, “Sådan er det bare i en utraditionel branche”, “At brokke sig over at blive slået på røven er det samme som en inkvisition”.

 

Dette er alt ment til at gøre kvinder stille, og forlænge status quo. For som vi har set, kan en kvinde og hendes stemme vælte mænd i magtfulde positioner.

 

photo credit: FaisalCroft Mannequins Silence via photopin (license)

 

F-frekvensen er et forum med plads til alle – uanset holdning, politisk overbevisning, etnicitet, alder, uddannelse og køn. Det er ikke et krav, at blogindlæg på denne platform skal afspejle Dansk Kvindesamfunds holdninger. Blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Christina Cecilie Schwalbe

Christina Cecilie Schwalbe er 25 og har (forhåbentlig) snart en kandidat i marketing. Foruden at interessere sig for marketing, og hvordan det kan påvirke forbrugeren, er hun en feminist, der glædeligt dekonstruerer det patriarkalske samfund over en billig fadøl eller et glas vin.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv