leatherdyke.cc

Hvorfor er jeg feminist?

 

Det er ikke blot et spørgsmål andre har stillet mig, men også et jeg har stillet mig selv.

 

Heldigvis kommer svarene altid ret hurtigt til mig, så snart jeg går på internettet. Her er et par af grundene.

 

Jeg er feminist

 

fordi det for nyligt kom frem, at der ud af de 3.600 voldtægter, der skønnes at begås hvert år, kun meldes 400, og folk taler stadig om, at man er nødt til at tage den slags anmeldelser med et gran salt, fordi der er jo nogle gange tale om ”falske anmeldelser”. De antager, at det drejer sig om falske anmeldelser, når nogle kvinder trækker deres anmeldelser tilbage, uden at overveje at der kunne være andre grunde til, at man tager det tilbage. Såsom det faktum, at man hver gang man snakker om det skal gennemleve det hele en gang til og ikke kan klare det længere. Eller at man føler, at al skylden smides på en selv og ikke på gerningsmanden.

 

fordi jeg skal bruge mere end to hænder til at tælle de folk, jeg kender, der har været udsat for en eller anden form for seksuelt overgreb. Jeg behøver mindre end én finger til at tælle, hvor mange der har anmeldt det. Grundene er ofte, at gerningsmændene er deres venner, så de ikke ville ødelægge venskabet med personen eller andre, der måske tog gerningsmandens parti eller, at det var deres kæreste, så det var jo ikke ”rigtig voldtægt” eller ”han måtte jo egentlig godt, fordi jeg er jo egentlig hans kæreste”, eller at de bare ikke havde lyst til at sidde over for en person, der prøvede at kaste skylden for deres voldtægt på, hvilket tøj de havde på, eller om de havde fået alkohol eller ej.

 

fordi kvinder får at vide, at det er deres ansvar at stoppe voldtægterne ved at beskytte os selv med mere tøj på, mindre flirt, med selvforsvarsteknikker og mindre alkohol. For når vi viser kavalergang eller har drukket alkohol eller er alene ude om aftenen, er vi selv ude om, at mænd forulemper os seksuelt. Det er lidt som om samfundet prøver at fremme en mentalitet, der undskylder disse handlinger med, at mænd er primitive væsner, der ikke kan styre sig, når de ser hud eller kurver på en kvinde. Er det en opfattelse, som I mænd er glade for at gå rundt med? For ud fra egne mandlige venner ved jeg, at mænd sagtens kan være kompetente individer. At reducere jer til neandertalere, som ikke kan styre deres instinkter er en fornærmelse. Det er ikke min opfattelse af jer, men det er den undskyldning, samfundet bruger i forbindelse med seksuelle overgreb. Det er endnu mere ironisk, at de folk, der siger, at mænd ikke kan styre deres seksuelle lyster, ofte er de samme, der påstår, at kvinder ikke er gode ledere og politikere, fordi de er ”styret af følelser, ikke logik”.

 

fordi der er folk, der synes, at det ødelægger stemningen at spørge deres partner, om de har lyst til at fortsætte. Jeg ved ikke med jer, men jeg synes altid, at det er fedt, hvis en seksuel partner faktisk tager hensyn til mig og mine ønsker i sengen, fordi, tja, jeg er et menneske og ikke bare et alternativ til deres hånd. Personligt synes jeg faktisk, at det er sexet at vide, at personen har respekt for mig, hvis jeg ikke føler mig tilpas eller ikke længere har lyst.

 

fordi der er stadig ting, der bliver set som kvindelige og mandlige karaktertræk og egenskaber. Ved at tilskrive disse et bestemt køn siger vi, at alle, der ikke har dem, er ”forkerte” mænd og kvinder og tvinger dem til at ændre sig baseret på det. Ligeledes er der erhverv, der ses som kvindejobs og mandejobs, og hvis en mand vælger at blive sygeplejerske, så bliver han kaldt tøsedreng og bøsse, og hvis en kvinde vælger at blive mekaniker, vil folk spørge dem om at hente en mand der ”har forstand på hvad han snakker om”. En veninde, der pt. er i gang med medicinstudiet for at blive læge fortalte mig om, hvordan en patient havde henvendt sig til en mandlig sygeplejerske i stedet for hende, fordi de var overbevist om, at det var ham, der var lægen, og hende der var sygeplejersken, og at personen fortsatte denne adfærd selv efter, at hun og sygeplejersken havde rettet dem.

 

fordi kvinder får at vide, hvad de skal have på, uanset hvilken ende af skalaen de befinder sig på. Hvis vi har for lidt tøj på, skal vi dække os til, hvis vi går med hijab har vi for meget på. Hvad med at lade kvinder bestemme, hvad de vil have på i stedet for at rulle med øjnene, når nogle kvinder siger, at de føler sig mere som sig selv, når de har en bestemt beklædningsgenstand på? Hvad med at vi lader kvinder vælge selv, ikke kun når det kommer til tøj, men også makeup, interesser, livsstil og levevej?

 

fordi hvis vi møder et homoseksuelt par i dag, så vil de fleste overveje, hvem der er manden og kvinden i forholdet. Det er lidt som at overveje, hvilken spisepind der er gaflen, og hvilken der er kniven. Pointen med et homoseksuelt par er lidt, at de netop er det samme køn. At se verden fra et heteronormativt synspunkt er skadeligt. Nej, jeg siger ikke, at heteroseksuelle er forkerte. Jeg siger, at det at tro at homoseksuelle (og andre typer) par imiterer jeres adfærd i parforhold er fornærmende.

 

fordi så mange kvindelige forskere igennem de sidste mange århundreder har bidraget til videnskaben, men jeg kan ikke huske, at jeg har hørt om andre end Marie Curie i undervisningen. Jeg hørte aldrig om Ada Lovelace, Rosalind Franklin, Jocelyn Bell Burnell, Hedy Lamarr (ja, skuespilleren Hedy Lamarr, der også opfandt den mekanisme, vi i dag benytter i bluetooth-apparater) eller Lise Meitner. Jeg tør ikke tænke på, hvem jeg ellers ikke har hørt om, fordi de blev set ned på i deres tid eller blev snydt for deres hæder, fordi deres mandlige kollegaer tog al æren.

 

fordi det ville være en fornærmelse ikke at være det over for kvinder andre steder i verden, der bliver undertrykt, tortureret, overfaldet og dræbt på grund af deres køn. Jeg kan ikke redde alle, det er jeg klar over, men jeg vil hellere vide, at jeg har hjulpet et par enkelte folk, end jeg vil ignorere det og tro, at det derved ikke længere eksisterer. Jeg tror på, at mine handlinger kan inspirere andre, og at de ligeledes kan inspirere andre, så min indsats havde en betydning i et større perspektiv.

 

fordi når jeg diskuterer ting med folk på nettet, så er det lige meget, hvilke argumenter og kilder jeg benytter mig af til at tale for min sag. Jeg får altid en af følgende: En lam joke om, at jeg skal skrubbe tilbage i køkkenet og lave en sandwich (din originalitet forbløffer mig), en bemærkning om at jeg bare er sur fordi ingen mænd gider at være sammen med mig, fordi jeg er grim (ja, for mit eneste formål her i livet er at appellere til mænds lyster) eller døds- eller voldtægtstrusler. Det slår ALDRIG fejl.

 

fordi jeg ikke ønsker, at alle kvinder skal være hjemme eller skal være i arbejde. Jeg ønsker, at kvinder selv skal have valget om, hvad de vil med deres liv uden at blive fordømt for deres valg.

 

fordi jeg ikke har planer om at få børn af flere forskellige grunde, mest af alt fordi tanken ikke tiltaler mig. Folk siger næsten altid til mig, at jeg nok skal skifte mening, uanset om de kender mig eller ej. Jeg siger ikke, at jeg ikke skifter mening, for meget kan ske inden for de næste par år. Ligeledes kan det være, at jeg aldrig skifter mening. Men fortæl mig ikke, at det er sikkert og vist, at jeg vil skifte mening bare, fordi jeg er kvinde. Mit liv mangler ikke indhold bare, fordi jeg fravælger børn. Jeg ser heller ikke ned på folk, der vil have børn; jeg ser det bare ikke, som noget jeg har lyst til.

 

fordi jeg hver eneste dag hører, at ”kvinder er ditten” og kvinder er datten”, som om vi er en enhed, som om vi er et hivemind og hvis noget gælder for én, så gælder det for os alle. Hvis vi siger, at mænd er noget som helst, så bliver vi straks angrebet for at skære alle mænd over en kam.

 

fordi feminisme ikke kun drejer sig om kvinders rettigheder, men også om racisme, rettigheder for folk af forskellige kønsidentiteter og seksuelle orienteringer og andre folk, der bliver udsat for undertrykkelse og om at skabe et forum for disse, et sted hvor de kan have lov at tale og samtidig støtte dem i det, de siger. Siden starten af dette år er 294 sorte amerikanere blev skudt af politifolk. I mange tilfælde er der videoer af, hvordan hændelser foregik, og i mange tilfælde har ofrene været ubevæbnede og er blevet skudt i ryggen, og alligevel er det kun et fåtal af de politifolk, der er blevet retsforfulgt på trods af overvældende vidnesbyrd. Der var ikke nødvendigvis færre af disse sager før. Jeg tror blot, at det faktum, at vi den dag i dag har så mange sociale medier, hvor det er nemmere at dele hændelser når de sker, og ikke når de har været gennem nyhedsmediernes filter, gør, at vi lægger mere mærke til det. Som feminist er det ikke mit job at snakke over folk med anden etnicitet end hvid, men derimod at bede andre hvide om at klappe i og faktisk lytte til, hvad de har at sige i stedet for at negligere deres erfaringer.

 

fordi transkønnede og folk med anden seksuel orientering end heteroseksuel bliver latterliggjort og overfaldet, fordi de er tro mod sig selv, og det ikke passer andre. Det er åbenbart mere acceptabelt, at de bliver slået ihjel eller diskrimineret/chikaneret så meget, at de begår selvmord, end det er at elske sig selv og elske de mennesker, man gør. De tvinger ikke dig til at deltage i sex med dem eller til at gifte dig med dem. De vil bare gerne anerkendes som mennesker, for det er, hvad de er.

 

fordi i spilverdenen ses det som en selvfølge, at kvindelige karakterer skal have sexappeal, uanset hvad gameplayet eller plottet går ud på. Argumentet er, at det er for at appellere til målgruppen, fordi de alle sammen er teenagedrenge på trods af, at en nylig undersøgelse viser, at der stort set er ligevægt mellem kvindelige og mandlige gamere.

 

fordi jeg ser verdens problemer, ser folks lidelser og kvaler, ser så meget uretfærdighed, korruption og smerte og tænker: ”Hvordan kan jeg ikke være det?” Jeg vil ikke bare acceptere, at verden er sådan, for hvis jeg gør det, og alle andre også gør det, så ændrer tingene sig aldrig.

 

Mia Jensen

Et styks 23-årigt fandenivoldsk kvindemenneske, som lider af kronisk skrivefeber og grundet sit temperament burde være blevet født som rødtop, ikke blondine. P.t. multimediedesignerstuderende på Erhvervsakademi Sjælland og derefter litteraturvidenskab. Desuden blogger på www.nekomcevil.wordpress.com som er dedikeret til hendes egne værker og hendes sygelige trang til at analysere bøger, albums og film. LGBT-aktivist, inkarneret headbanger og omvandrende stavekontrol.

1 kommentar

  1. “[H]vis vi møder et homoseksuelt par i dag, så vil de fleste overveje, hvem der er manden og kvinden i forholdet. Det er lidt som at overveje, hvilken spisepind der er gaflen, og hvilken der er kniven”
    Fantastisk metafor! :)

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv