leatherdyke.cc

Sidste søndag var der Golden Globes. Velhavende, indflydelsesrige kvinder og mænd klædte sig i sort for at protestere mod den seksuelle krænkelse, kvinder oplever i dagligdagen i USA. Aftenen var fyldt med symbolik og små og store kommentarer om den ulighed, der stadig eksisterer mellem mænd og kvinder.

 

Man er fristet til at sige, og hvad så? Hvad gør det for den almindelige amerikanske kvinde, at en masse rige mennesker, der er samlet for at give hinanden priser, går i sort? Men et nærmere blik på “Times’s Up”-kampagnen synes jeg viser, at det muligvis er et af de største slag for intersektionel feminisme i nyere tid, fordi det er en anerkendelse af, at alle amerikanske kvinder ikke har lige mulighed for at kæmpe imod den undertrykkelse, alle kvinder oplever.

 

For Time’s Up er mere end bare symbolpolitik. Det er mere end en trend i medierne eller et hashtag på nettet. Kvinderne bag kampagnen går skridtet videre ved at tilbyde tilskud til juridisk hjælp for mindre privilegerede kvinder, der har oplevet seksuelle krænkelser – særligt på arbejdspladser. For at hjælpe disse kvinder har kampagnen indsamlet 13 millioner dollars. Det er vigtigt, især fordi et af kritikpunkterne af for eksempel #Metoo har været, at majoriteten af de kvinder, der har oplevet krænkelser, ikke har mulighed for at gøre noget ved det. Selvom nogle store navne i Hollywood er blevet fældet, ændrer det ikke på dagligdagen for alle de kvinder, der ikke har platformen til at anklage de mænd, der krænker dem. Derfor er det opsigtsvækkende, at kvinder og mænd til Golden Globes, vælger at anerkende deres eget privilegium og donere penge og taletid til andre med færre privilegier. Det er et skoleeksempel på intersektionel feminisme.

 

Når man går ind på Times Up’s hjemmeside, er der fyldt med fakta om den diskrimination, som latinamerikanske og sorte kvinder oplever i form af bl.a. mindre løn. Det er en direkte anerkendelse af, at alle kvinder ikke er lige – og at det er et problem. Derfor betegnes kampagnen også som “a solidarity movement” mere end en bevægelse for Hollywoodkvinderne selv. Den er dermed et skridt væk fra såkaldt “white feminism”, hvori (hvide) kvinder kæmper for deres egne rettigheder, såsom retten til at vise deres bryster på instagram, uden at anerkende, at kvinder fra andre klasser eller med anden hudfarve har mere basale behov.

 

Derfor er times up potentielt skelsættende for feminismen fremover, fordi der for første gang i Hollywood og dermed inden for mainstream medier bliver sat fokus på, at diskrimination på grund af klasseskel, etnicitet OG køn kan foregå samtidigt – og at der gives remedier for aktivt at bekæmpe det. Det tror jeg skaber muligheden for at amerikanske kvinder kan stå sammen på tværs af socioøkonomiske parametre og skabe en mindre fragmenteret feminisme.

 

 

Billedet er lånt her

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv