leatherdyke.cc

”Gennemblødt” er en blodig affære fra ende til anden. Men glem alt om splattervold, død eller slagtning. We´re talking downtown. Nogle gange ved markedet slet ikke, hvad det har manglet. Denne bog har manglet længe, men ingen har reageret. Før nu. Kvindelige kropsvæsker skal nemlig gentænkes ifølge forfatterne af den fine ”Gennemblødt”. Allerede i indledningen formulerer forfatterne klart, hvorfor de har skrevet bogen: ”Fordi det at bløde ikke er et valg”.

 

Men selv før indledningen er det klart, at der blæser nye vinde. Bogens forside er en smuk illustration udarbejdet af Ida Lærke, Martha Julia Johansen og Minna Sakaria. Motivet er den ene forfatter Maja Nyvang Christensens menstruationsblod i en sart rosa Rorschach-lignende illustration, og det er en befrielse at se blodet så æstetisk repræsenteret, ligesom det er en fornyelse, at blodet ikke er symbolsk forskudt som så ofte i form af en blodappelsin eller et granatæble (eller blå reklamevæske for den sags skyld).

 

”Gennemblødt” er et nødvendigt alternativ eller snarere en værdig arvtager til ”Kvinde kend din krop” (selvom det synes næsten forræderisk at skrive, sorry alle foregangskvinder), fordi den tager oplysningsprojektet så uendeligt meget videre i sin sjove, jordnære, men begavede, gennemgang af det helt særlige blod, der løber ud af underlivet på ca. halvdelen af jordens befolkning, og altid har gjort det, men som er så omgærdet af tabu og mystik, at man skulle tro, det drejede sig om noget fra det ydre rum.

 

F.eks. behandles både tidligere og fortidige kunstnere, der tematiserer menstruation, og der er fine illustrationer. Helt kort skal kun Rupi Kapurs berømte selvportræt, der blev fjernet fra Instagram i 2015, nævnes, fordi det i den grad tydeliggør, hvordan kvindekroppen gennem et foto af en påklædt(!) kvinde shames af et socialt medie, fordi mediet anser en menstruationsblodplet som ”stødende”. Om end Instagram senere måtte undskylde og tillade billedet af den hvilende kvinde med en lille blodplet på joggingbukserne.

 

Men ”Gennemblødt” handler ikke kun om menstruationsaktivistiske kunstnere, den handler nærmest om alt… sprog, biologi, politik, tamponskat, sex, hygiejneprodukter, historiske forhold, diskurser, udflåd, reklamebranchen, freebleeding, feminisme, kunst, kropsopfattelser, cis-/transkøn, shaming og 100 andre ting, og jeg har seriøst lyst til at forære alle kvinder i verden et eksemplar. Og alle mænd.

 

At ”Gennemblødt” overhovedet kan komme så vidt omkring på så få sider, er en gåde, men også dens styrke. Bogen handler ikke om biologi, eller jo, det gør den også, men dens udgangspunkt for overhovedet at gennemgå biologien bag blodet er, at ”Det har fået skylden for alt fra syndefaldet og økonomiske kriser til at være symbolet på kvindens generelle underlegenhed”, og at ”(…) et samfunds syn på menstruation fortæller en hel del om dets syn på krop og køn”. Det bør næppe uddybes, hvorfor ovenstående er grund nok til at alle, blødende eller ej, burde vide noget om emnet.

 

Min yndlingsmyte, bogen behandler mange til stor underholdning, er den, der handler om menstruationen som trussel mod den amerikanske kapitalisme. Selvom denne teori er 100 år gammel, er den aldrig helt blevet sluppet, og pt. føres arven videre af Donald Trump (blandt andre!), der som bekendt reagerer skarpt på kvindelige journalister, som i hans optik må være menstruerende og dermed vanvittige i ”gerningsøjeblikket”, når de stiller ham ubehagelige spørgsmål…

 

Bogen er skrevet i talesprog, og det er det, forfatterne gør så fint: De taler faktisk om menstruation. Uden tøven tager de fat i alt, hvad du ved om menstruation, men vigtigere også i alt det, du ikke ved. Uanset køn. Eller alt det, du ikke har kunnet formulere, overskue at tale om, eller vidst, at du havde lyst til at tale om.

 

En af bogens andre styrker er de ærlige vidnesbyrd-bokse, der lader kvinder i alle aldre kort fortælle om deres forhold til menstruation. Udtalelserne drejer sig om ”den første gang”, om skyld, skam, angst og fremmedgjorthed ift. egen krop og menstruationen, men også om stolthed, glæde, accept. De ældre kvinder bidrager særligt til at belyse, hvor katastrofalt dårlige hygiejneprodukterne var før i tiden, hvis de overhovedet var opfundet/til rådighed, og det gør næsten ondt at læse om snærende plastikanordninger og om mærkelige klude fastspændt med seler og andre uhyrligheder. Men særligt det fremmedgørende og enten sprogligt nedgørende eller fuldstændigt fraværende (flere kvinder beskriver, hvordan ”det” må skjules, at man ikke taler om ”det” i familien, etc.) er et gennemgående tema i beretningerne, læs f.eks. 28-årige Frederikkes bidrag:

 

”Min første kæreste brugte generelt ordet ”dit lort” om min menstruation. ”Har du dit lort, eller hvad?”. Han gjorde det ret tydeligt, at han syntes, at det var ret klamt. Nogle gange gad han alligevel godt knalde, selvom jeg havde ”mit lort”. Men det var altid med sådan en ”Arh okay ulækker sex er selvfølgelig bedre end ingen sex, nu hvor jeg har lyst”. Jeg kan huske, hvordan jeg virkelig ikke brød mig om, at han omtalte mig, min krop og min cyklus på den måde. Men jeg var ung, og tænkte, at han selvfølgelig havde ret i, at det var ret klamt. Jeg sagde aldrig fra. Det sidder stadig i mig her mere end ti år senere. At sex, mens jeg har menstruation, er klamt og ikke noget, jeg kan tillade mig at byde en mand. Det er på trods af, at jeg ofte er ret liderlig, når jeg har min menstruation.” Frederikke, 28 år

 

”Gennemblødt” viser os altså alt muligt om samfund og krop til alle mulige tider og rammer plet i tidens ånd, der kræver et opgør med (virkelig mange) etablerede strukturer og diskurser.

 

Der er med andre ord tale om en ny ukonventionel blodbibel. Tænk, at samfundet har kunnet leve uden. Det er desværre ikke muligt for mig at nominere den til ”årets vigtigste bog”, dels fordi jeg mangler etos i forlagsbranchen, dels fordi den så sikkert ville havne i en eller anden sekunda-kategori om ”kvindeliv”, men det gør den ikke mindre vigtig.

 

Den blodige bølge er heldigvis international, og f.eks. er 28. maj af organisationen MHDay – Menstrual Hygiene Day udnævnt til at være menstruationsdag i hele verden. Organisationen, der fokuserer på såvel menneskerettigheder som sanitære forhold, oplysning og ligestilling, løber samme ærinde som de to modige forfattere til ”Gennemblødt” Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub:

 

Menstruation er vigtig for alle; før, nu, i fremtiden. De nye røde vinde er altså heldigvis også frembragt af internationale organisationer, men så sandelig også to dygtige danske foregangskvinder, der forhåbentlig ikke stopper deres begavede og sjove oplysningsprojekt her.

 

Maja Nyvang Christensen, Sine Cecilie Laub: Gennemblødt, People’s Press

Udkom 24 .maj 2016, 180 sider, 200 kr.

 

Cathrine Rygaard Rasch

Cathrine Rygaard Rasch, cand.mag i tysk og dansk med speciale i tysk film. Ret optaget af kønsdiskurser og ligestilling.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv