leatherdyke.cc

I 70’erne var kvinderne til stede på gader og stræder rundt omkring i landet. Der blev afholdt demonstrationer og kvindelejr på Femø. Ja, kvindfolkene skulle sågar have brændt deres brystholdere af!

 

Da mit fødselsår er 1994 er jeg selvfølgelig ikke gammel nok til at kunne mindes de konkrete begivenheder, men kvindebevægelsens værdier, mener jeg, er almengyldige og til enhver tid aktuelle.

 

Derfor kalder jeg mig selv feminist. Ikke fordi jeg tror på, at kvinder er overlegne – tværtimod fordi jeg tror på, at ingen er overlegne. Jeg er feminist, fordi min kamp handler om lighed og mangfoldighed på kryds og tværs af vores forskelle.

 

Men jeg oplever, at folk i stigende grad ser skævt til mig, fordi jeg er feminist. Folk har en opfattelse af vores ideologi som en eksklusiv kaffeklub for bitre og indebrændte kvinder med hjertet og hjernen parkeret på Femø. De ser vores krav som unuancerede, uberettigede og utidssvarende. Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved rimeligheden i vores krav. Jeg synes også kvoter i bestyrelser er fint, øremærket barsel har jeg længe talt for og et forbud mod sexkøb står højt på min ønskeliste til vores regering.

 

Men jeg giver kritikerne ret i, at vi i for høj grad er en bevægelse, der taler med kvinder, til kvinder, om kvinder. Jeg synes, at kvindebevægelsen – vi feminister – skal åbne op for en mere inkluderende og mangfoldig forståelse af vores politiske ideologi og dermed bringe den ind i en moderne kontekst.

 

I nutidens samfund er en bred skare af mennesker mere eller mindre hæmmet af samfundsstrukturer. Mænd er overrepræsenterede i misbrugsstatistikker, homoseksuelle bliver stadig udsat for hate crimes, nydanskere oplever fortsat at blive diskrimineret. Og selvom der historisk set har været et hav af årsager til at kæmpe kvindens kamp, så mener jeg, at der til stadighed er flere grunde til at udvide den kamp, så den kan omfatte alle de grupper i samfundet, der på den ene eller anden måde udsættes for strukturel forskelsbehandling.

 

Her mener jeg, at det må være en opgave for os feminister at gå foran og kæmpe for mangfoldighed. For feminister har lige rettigheder, lige muligheder og ligeværd nemlig altid været fundamentet for vores bevægelse – og lige præcis derfor må feminisme til enhver tid være en mangfoldighedsbevægelse.

 

4 kommentarer

  1. Når man skal få et dyr til at trives i et kunstigt miljø, så ser man på dyrets naturlige adfærd og tilpasser så det kunstige miljø så det opfylder dyrets behov.

    Det som er kvinders problem i nutiden er at det kunstige miljø er tilpasset til mænd og ikke til kvinder. Kvinder har langt større behov for nærhed til andre kvinder, end mænd har behov for nærhed til andre mænd.

  2. Jeg vil mene, at rigtig mange feminister allerede gør det, du efterlyser.

    @ Peter Ole Kvint: Jeg kunne godt tænke mig at se videnskabeligt belæg for din påstand! Hvor har du disse oplysninger fra?

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv