leatherdyke.cc

Forestillinger om, hvordan en ”rigtig” dreng og en ”rigtig” piger skal være, lever i bedste velgående i vores samfund. Vores kønsstereotype opfattelser af vores børn kommer til udtryk på mange forskellige måder i vores børns barndom.

 

I det øjeblik et barn er født, bliver det defineret ud fra såkaldte ”drenge- og pigefarver”. Uden en lyseblå hue eller en lyserød sløjfe kan omgivelserne have svært ved at identificere sig med barnet. Brugen af såkaldte kønsneutrale farver, som grøn eller gul, kan slå folk helt ud af kurs, og putter man lyserødt på drenge og lyseblåt på piger, kan forvirringen blive total.

 

Ideen om, at farver definerer vores børns køn, optræder i mange forskellige sammenhænge i vores liv. For nyligt kiggede jeg på en løbecykel til min to-årige søn. Ekspedienten konstaterede hurtigt, at cyklen godt nok var rød, og om min søn så alligevel ville have den…..?  Til dette svarede jeg, at min søn nok er ligeglad med farven, hvis bare den kan cykle….! Det lyste ud af ekspedienten, at han var præget af ideen om, at den røde farve ikke passer til en “rigtig” dreng. Jeg er meget forundret over gang på gang at blive mødt med irrationelle forestillinger om vores børn, og vi burde ikke lade os styre af disse.

 

Vores børn udvikler sig i samspil med det omgivende samfund. Såfremt omgivelsernes opfattelser af de små bærer præg af kønsstereotype forestillinger, vil det smitte af på vores børns adfærd. Disse stereotype kønsopfattelser indebærer bl.a., at vi tillægger børn forskellige egenskaber afhængig af, hvorvidt der er tale om piger eller drenge. Når piger fx elsker lyserød eller prinsessekjoler, kan dette i høj grad hænge sammen med, hvordan vi italesætter og forventer, hvad der er normalt for piger og for drenge.

 

Vi opfatter ofte drenge som vilde og udadvendte af natur, og at de leger med våben og traktorer. Modsat ses piger som mere sociale og omsorgsfulde, og de leger med perler og dukker. Hvis fx en dreng afviger fra normen om at være vild og fysisk i sin fremtoning, kan han blive opfattet som en “ikke rigtig dreng”. Samtidig kan en drengs leg med dukker opfattes som decideret unormalt og ”piget”. Såfremt en pige er vild i sin adfærd, bliver hun betegnet som en ”drengepige” og ikke som det barn, hun er! Til fastelavn udklædes piger ofte som prinsesser og drenge som superhelte – og jeg er blevet opmærksom på, at vi ofte imødekommer børnene med en italesættelse af, hvor sej drengen er, og hvor fin pigen er. Disse italesættelser giver udtryk for vores forventninger til kønnenes adfærd og kan påvirke vores børn dybt.

 

Med disse kønsstereotype forestillinger risikerer vi at skabe og forstærke forskelle mellem kønnene, som ikke nødvendigvis er der. Vi kan gøre det meget svært for de børn, som ikke passer ind i vores normer.

 

Jeg synes, vi skal turde give vores børn friheden til selv at vælge deres identitet og lade dem være dem, de er – fri for vores kønsforestillinger! Lad os hylde vores børns mangfoldighed, og lade dem klatre i træer, lege med dukker, lave perleplader, gå med lyserødt, danse, klæde sig ud, mosle, hvad enten der er tale om drenge eller piger. Forandringen starter hos os, og vi skal turde udfordre vores normer. Vi skal give vores børn mulighed for at forme og udvikle deres barndom uafhængig af fastlåste forestillinger om kønnene.

 

F-frekvensen er et forum med plads til alle – uanset holdning, politisk overbevisning, etnicitet, alder, uddannelse og køn. Det er ikke et krav, at blogindlæg på denne platform skal afspejle Dansk Kvindesamfunds holdninger. Blogindlæg er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

 

Billedet er venligst udlånt her.

Lena Bisgaard

Jeg er 31 år, og har en samfundsvidenskabelig kandidat fra Aalborg Universitet. I mange år har jeg været dybt fascineret af de stærke kvinder i det moderne gennembrud og 1970'ernes brydningstid. Jeg brænder for ligestilling, samfundets kønsdiskurser, og kampen for miljø og klima.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv