leatherdyke.cc

Hvornår var det lige, at feminisme blev et skældsord?

Er du i tvivl om, hvorvidt du er feminist? Så kan dette blogindlæg måske gøre dig lidt klogere på sagen.

 

I løbet af de seneste par år har jeg oplevet en tendens, hvor det at være feminist er noget, man nærmest burde skamme sig over. Folk stiller sig i forsvarsposition eller flygter, før man egentlig når at sige noget.

Heldigvis er det ikke sådan alle steder, men man skal ikke lede længe for at finde kritikere af feminismen. Jeg har selv stået i situationer, hvor jeg har tøvet med at fortælle, at jeg var feminist – af frygt for at folk stempler mig som noget, jeg ikke er. For i manges øjne er feminister ikke nogen, der kæmper for lighed, men derimod nogen, der kæmper for kvinder alene, er mandehadere, har en kussomat hjemme i stuen og generelt bare er nogle “sure kællinger”.

Og måske er jeg bare en sur kælling? En sur kælling, der drømmer om, at mænd og kvinder en dag får lige løn og lige rettigheder. At der ikke er noget, der hedder mande- eller kvindejob, men at man selv kan bestemme sin fremtid og vide, at man ikke er dårligere stillet pga. det køn, som man er født med.

 

Men hvorfor gøre sig til en sur kælling for en sag om ligestilling; er der overhovedet brug for al den fokus på, at mænd og kvinder i Danmark skal være lige? Ja! Det mener jeg, at der er! For kvinder kan stadig ikke gå i fred på gaden, uden at skulle frygte for chikane af mænd. Kvinder bliver stadigvæk ikke betalt det samme i løn som mænd. Kvinder får stadigvæk ikke lov til at bestemme over deres egen krop, de bliver stadig diskrimineret pga. graviditet og menstruation, og meget få topstillinger er besat af kvinder. For ikke at snakke om mænd og manglende barsel, og drenge og piger der bliver puttet i kønsstereotypiske kasser og lider under disse osv. osv..

 

Vil du kalde det ligestilling?

 

Jeg tror, at alt for mange, både mænd og kvinder, har ladet sig manipulere af mediernes kritik af feministerne. For nyligt erfarede jeg, at en kampagne opfordrede til, at man meldte sig under sloganet “I am not a feminist” (jeg er ikke en feminist). Flere store stjerner som Susan Sarandon og Meryl Streep har meldt sig under disse faner og udtrykt, at de ikke er feminister, men humanister. Og kald mig bare naiv, men er det i virkeligheden ikke det samme?

 

Jeg mener, at denne kritik af feminismen og tilslutningen til en bevægelse, der tager afstand fra feminismen, skyldes uvidenhed. Alt for mange ved ikke, at den moderne feminisme handler om lighed og rettigheder for begge køn.

Så lad os lige stoppe op og få nogle facts på bordet, om den her “åh så farlige feminisme”:

Den moderne feminismes teori er udformet af forfatteren Simone de Beauvoir i hovedværket Le deuxième sexe (”Det andet køn”) i 1949. Senere kom Betty Friedans, som med sine beskrivelser af kvinders dagligdag var med til at starte kvindebevægelserne i 1970erne. Siden da har feminismen bevæget sig i flere forskellige retninger, men målet er stadig klart: at afskaffe diskriminering og undertrykkelse af kvinder.

 

Selvom femi – altså “kvinde” – indgår i feminisme, så går den morderne feminisme også ud på at fremme ligestilling, uanset køn, race, alder etc. Det er en udbredt misforståelse, at feminister er mandehadere, at vi afskyr alle mænd og ser os selv som ofre. Tværtimod har de fleste feminister en holdning til, at feminisme er lig med ligestilling for begge køn. Jeg vil også mene, at vi har bevæget os ud i en post-feminisme, væk fra 70’ernes kvindekampe og bh-afbrændinger, hvor fokus ikke længere er på fri abort og stemmeret, men på samspillet mellem mænd og kvinder og ligheden som målet.

 

Da jeg skulle forberede mig til oplægget, begyndte jeg at søge lidt på nettet og kom gentagne gange frem til, at når man som kvinde udtrykker sig kritisk for et emne, er det alt for nemt for hendes kritikerne at slynge et ord som feminist i hovedet på hende, men hvor det bruges som et skældsord i stedet for noget positivt. At være en stærk, selvstændig kvinde ses af visse personer som noget negativt, noget der skal gemmes væk. Den forældede patriarkalske tankegang om de fromme, stille og uskyldige piger lever stadig i bedste velgående!

Jeg faldt over et eksempel på dette på nettet, hvor en ung kvinde skriver i sin Tinder-profil, at hun er feminist. Svarene på dette har hun samlet i et indlæg, som I kan se her. Flere af mændene, hun snakker med, kritiserer hende for at være noget, hun ikke er, på baggrund af et enkelt ord, nemlig feminist. De har en række forudindtagelser om, hvem hun er og har allerede dannet sig et billede af hende som en kælling, der hader mænd og gerne vil dominere. Det er et meget tankevækkende eksperiment, for ville danske mænd reagere på samme måde?

Medierne har uden tvivl haft en påvirkning på vores indtryk af feminismen. Men spørgsmålet er, hvorfor det er nået så vidt? De gode intentioner og sande budskaber drukner i massemediernes fremstilling af feminismen, og tilbage står dem, der råber højest, som typisk er ekstremerne, og dermed opstår et forvrænget billede af den sande feminisme.

 

Så kære anti-feminist: Se venligst bort fra ekstremisterne og kvindehadernes udtalelser, for de forvirrer mere, end de gør gavn. Og vær opmærksom på, at ved at kalde dig anti-feminist, træder du på de kvinder og mænd, der har kæmpet, og stadig kæmper, for frihed og rettigheder. Ved at kalde dig anti-feminist, er du med til at sexismens og ulighedens klamme hånd får et strammere greb om vores verden – og nåh ja, alle tosserne får endnu mere taletid.

 

Men for at være ærlig, så tror jeg ikke, at ligestilling bliver en realitet lige foreløbig – i hvert fald ikke rigtig ligestilling, hvor mand og kvinde er lige både i lovens og samfundets øjne. For der vil altid være udfordringer for ligestillingen, som grunder i holdninger, i religiøse spørgsmål, traditionelle kønsrollemønstre og andre dårlige undskyldninger. Og jeg kan da godt forstå de mænd, der kæmper imod ligestilling, for hvem ville også sige nej til bedre løn, flere fordele og frihed til at chikanere det andet køn uden rigtige konsekvenser?

 

Så længe der ikke er ligestilling, er der brug for feminisme – der er brug for nogen, der tør, og vil, kæmpe! Der er en masse uvidende mennesker, der hverken kan, eller vil, forstå de budskaber, som feminismen kommer med. Men så længe der er mænd og kvinder, der melder sig under feminismens faner, så er jeg fortrøstningsfuld og ved, at vi er på vej mod lysere tider.

 

Og en ting er sikkert – fra nu af vil jeg aldrig tøve med at kalde mig selv for feminist, uanset hvem jeg står over for!

 

 

Billedet er lånt her: photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/34698905@N00/3311885373″>Feminist Fist</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/”>(license)</a>

 

 

 

 

Simone Kankowski

Mit navn er Simone Ulv Kankowski. Jeg er 27 år og læser til daglig på Humanistisk Informatik i København. Ud over det, bruger jeg tiden på mit arbejde hvor jeg hjælper kunder med deres Apple-produkter, og når jeg engang imellem har tid til overs bruger jeg det på koncerter, kulturelle oplevelser og nørdede ting. Jeg har siden jeg var helt lille været klar over at mænd og kvinder ikke behandles lige, men har altid haft svært ved at acceptere det. Derfor interesserer jeg mig utroligt meget for ligestilling. Kønnene skal behandles lige, dog lægger jeg ikke skjul på at kvinders ret til at ytre sig og gøre det der ellers bliver betragtet som maskulint, er et vigtigt emne for mig.

1 kommentar

 1. Veronika Engberg Christiansen

  Hej Simone!
  Dette er det første af dine blogindlæg, jeg har læst, og jeg tror aldrig, at jeg har følt mig så lettet. Jeg er en 17-årig pige med en stor kreds af drengevenner. Og selvom jeg holder meget af dem, er det så småt begyndt at gå mig på, at de altid skal gøre nar det faktum, at jeg er feminist.
  For lidt siden fortalte jeg en pige fra min klasse, at jeg er feminist. Hendes svar var, at hendes søster var “liidt feministisk” – fuldstændig som var det noget frygtelig skamfuldt at indrømme.
  Så jeg kan vist roligt sige, at jeg er enig. Tak for at gøre min dag lidt bedre!
  Mvh. Veronika.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv