leatherdyke.cc

 

Når kvinder i gennemsnit tjener 87 pct. af, hvad mænd tjener, er vi endnu ikke økonomisk ligestillede i Danmark. Økonomisk ligestilling er netop forudsætningen for, at moderne kvinder til fulde ligestilles med mænd.

 

Ultimo marts 2014 mødtes Dagbladet Information med den DDR-fødte journalist og debattør Mirna Funk, som, ifølge Information, ”(…) gør op med den moderne tyske feminisme” ved at kalde dem Barbie-feminister. Funk uddyber overfor Information:

 

De vesttyske kvinder, der kalder sig feminister og taler om objektgørelse af kvinden og nærer et had til manden, er de samme, der befinder sig i en selvvalgt økonomisk afhængighed af ham. Når han betaler for sko og tøj, er det klart, at de føler sig som Barbie. Det rækker de videre til deres døtre og sønner.

 

Lige så grelt står det ikke til i Danmark. Heldigvis. Takket være børnepasning er det, ifølge seniorforsker ved SFI Helle Holt, ”Internationalt set (…) Danmarks særkende, at kvinderne er på arbejdsmarkedet, uanset hvor små børnene er. I andre lande har kvinder med små børn ikke samme mulighed”. Markant flere danske kvinder harmonerer således det at få børn med et fuldtidsjob end deres tyske søstre. Mens kun 20 pct. af vesttyske og 60 pct. af østtyske mødre arbejder fuldtid, arbejder 61,7 pct. af alle erhvervsaktive danske kvinder fuldtid.

 

 

Økonomisk afhængig tysk Barbie

Funks pointe er imidlertid klar: hvis kvinden bliver hjemmegående husmor og undlader at gøre sig økonomisk uafhængig, ender hun i et afhængighedsforhold til sin mand:

 

Barbie-feministerne har internaliseret en række patriarkalske tankemønstre, som de i et vist omfang forsøger at markedsføre som feminisme. Som når de eksempelvis påstår, at man ikke kan forene familie og karriere. Det er en art kapitalismekritik, der bliver maskeret.”

 

Takket være den høje danske kvindelige erhvervsfrekvens burde danske kvinder og mænd umiddelbart være økonomisk ligestillede. Men nej. Grundet at danske kvinder groft sagt arbejder i det offentlige og mændene i det private, har danske mænd de sidste ti år tjent cirka 15-20 pct. mere end kvinderne. Delvist frigjorte moderne danske kvinder ligestilles derfor først til fulde med danske mænd, når de ligestilles økonomisk.

 

Kilder

Beskæftigelsesministeriet (2011): Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet 2011.

 

Danmarks Statistik (2011): Kvinder & Mænd 2011.

 

Heeger, Troels (29.03.2014): ”Det er ikke feminisme at gå hjemme og passe børn”, Dagbladet Information.

 

SFI Update (2010): Lønforskel mellem kvinder og mænd – hvorfor?, SFI Det nationale forskningscenter for velfærd.

 

 

 

 

photo credit: <a href=”http://www.flickr.com/photos/doug88888/4634443529/”>@Doug88888</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>cc</a>

 

Kristoffer Klöcker Grønbæk

Jeg hedder Kristoffer Klöcker Grønbæk, er 26 og ligestilling er et centralt parameter for mig i hverdag og ved valg. Reel ligestilling er ikke en utopi, men et spørgsmål om prioritering. Jeg ser frem til at blogge yderligere gang i ligestillingsdebatten om alt fra barsel over kønspositioneringer til ligeløn og hvad der ellers falder mig ind. Til daglig læser jeg Kommunikation på Roskilde Universitet, nyder skarpe refleksioner blandt vennerne og rejser med min kæreste.

2 kommentarer

  1. Er der ikke andre mere alvorlige problemer end lønnen?
    Almindeligvis vil kvinder være villige til at gå ned i løn, for at få bedre arbejdsforhold. Det sociale imellem kvinderne er vigtigere for kvinder end kroner og øre. Du vælger at definere kvinder som om at de var mænd, med kun mænds behov.

  2. Ligeløn handler da om lige løn for lige arbejde og ikke at mænd og kvinder burde tjene det samme uanset hvilken sektor de sidder i. Hvem der sidder i hhv. den offentlige og private sektor er underordnet når mænd og kvinder sidder i samme stilling i samme firma og der stadig ikke er ligeløn.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv