leatherdyke.cc

”Jeg tror, du vil kunne lide mit næste blogindlæg”, sagde jeg til min drengeven (jo, dem har jeg sgu også). ”Det handler om, at kvinder er nogle hykleriske sexister.” Ikke overraskende blev han meget begejstret. Min drengeven ynder ofte at påpege over for mig, at den moderne mand simpelthen ikke kan vinde, når det kommer til kvinder. Uanset hvad han gør, er han et svin. Det er jeg selvfølgelig ikke hundrede procent enig i, men skal jeg være hudløst ærlig over for mig selv, må jeg alligevel delvist give ham ret.

 

 

Da jeg gik i gymnasiet, havde mine veninder og jeg en art klub med sloganet: ”Alle mænd er nogle svin”. Det var kun halvt ironisk. Vi havde alle oplevet den særlige hjertesmerte, som kun teenagere kan føle, og vi besluttede os for, at vi havde fortjent at hade mænd. Vi ville selvfølgelig gerne kysse på dem og gå i byen med dem, men bag deres ryg havde vi en nedladende og sommetider ondskabsfuld intern tone, når vi talte om dem. Vores (bevares, mest min) yndlingsjoke var for eksempel: ”To mænd gik ind på en bar – og de var begge to nogle svin”. Jeg mindes, at vi følte os utroligt frigjorte og barske, når vi talte sådan, og jeg tænker i dag, at det fungerede som et skjold mod den sårbarhed, vi netop havde opdaget i os selv.

 

De tider er gudskelov forbi, men ikke desto mindre genkender jeg stadig mønstret hos mig selv den dag i dag. Hyggesexismen (den som irriterer mig så grusomt hos mænd) sniger sig ind i dagligdagen.  Langt fra i alle samtaler, og oftest med en halvironisk tone, men retorikken er ikke til at tage fejl af. Mænd bliver vurderet benhårdt ud fra ældgamle kønsstereotyper. De bliver omtalt som dumme, liderlige, gennemskuelige og uelegante. Som væsener, der kan ”styres” ved at smile sødt og spille lidt dum. Omvendt bliver mænd også svinet for ikke at være ”gentlemen” – for ikke at tilbyde at betale regningen, for ikke at fylde én med hvide løgne og komplimenter, for ikke at agere beskytter i svære situationer. Bløde mænd er nogle vatpikke og tudeprinser; hårde mænd er nogle kolde skiderikker. Det er okay, eller i det mindste forståeligt, at en kvinde i vrede stikker en mand i lussing – men utilgiveligt at mænd slår på kvinder. Disse beskrivelser er selvfølgelig sat på spidsen, men overvej hvordan mange af de udtalelser, nogle kvinder kommer med om mænd, ville lyde, hvis man byttede rundt på kønnene. Tag et program som ”Han får for lidt” på DR, hvor mere eller mindre kendte mennesker diskuterer 100 grunde til at mænd ikke får sex af kvinder. Blandt grundene finder vi eksempelvis grimt sengetøj, danseevner såvel som mangel på samme, tyk tegnebog i baglommen, fodboldtrøjer, bukser med broderi og kæledyrsvalg. Jeg kan lige forestille mig et sådant program dedikeret til kærligt at nedgøre kvinder (jojo, vi fik ”Hjælp, min kone er skidesur”. Og vi blev rasende.)

 

Fortsætter vi med at sætte tingene lidt på spidsen – bær over med mig – så er sandheden jo, at det i bund og grund er sexisme, når jeg forventer at en drengeven gladelig flytter for mig, fordi han jo er så stor og stærk. Og ja, det er også sexisme, når man forventer at en mand betaler for drinks, middag og taxa, og når en mand skal ”belønnes” med sex eller ”gøre sig fortjent” til sex. Det er sexisme, når vi omtaler mænd som smådumme typer, vi skal manipulere til at gøre, som vi ønsker. Jeg kender det fra venindesamtaler, hvor man over en flaske rødvin føler sig en lille smule som kvinderne i Sex & the City, når man bitcher over sine herrebekendtskaber. I denne Sex & the City-sexisme er det er okay for kvinder at ”playe” mænd – de har fortjent det – men absolut ikke okay for mænd at playe kvinder (her undlader jeg behændigt at komme ind på, hvordan kvinder kan være sexistiske over for hinanden, fordi oh boy, det ville jo fylde et helt nyt indlæg).

 

Hvorfor er det vigtigt at blive opmærksom på sine egne sexistiske tilbøjeligheder? Problemet med denne hyggesexisme blandt kvinder er – udover at visse mænd finder den lettere frustrerende – at den har udgangspunkt i en misforstået ”os mod dem”-følelse. For nu igen at gribe i egen barm, kan jeg sagtens finde på at anerkende min egen sexisme, men samtidig slå den hen, fordi ”vi har fortjent det”, eller ”sådan er de jo også selv”. Men hvis jeg skal betragte mig selv ude fra, så er spørgsmålet jo, om jeg virkelig kan tillade mig at hidse mig op over hyggesexistiske udsagn som ”kvinder kan ikke køre bil”, når jeg samtidig reducerer mænd til hulemandsstereotyper i mit daglige sprogbrug?

 

Forstå mig ret. Det her indlæg handler ikke om, at kvinder er nogle kællinger, fordi vi synes, at mænd er nogle svin. Nogle gange er mænd virkelig, nå ja, om end ikke svin, så i hvert fald usympatiske – ligesom kvinder nogle gange er usympatiske. Dette indlæg handler blot om erkendelsen af, at jeg selv har en rem af huden. Jeg påstår ikke, at kvinders hyggesexisme er værre end mænds hyggesexisme. Hyggesexismen er ej heller lige så synlig og forfærdelig som den sexisme, der giver sig udslag i diskriminering på arbejdspladsen, kvindeundertrykkelse og voldtægtskultur. Men den er stadig et udslag af det samme kønssyn, som vi prøver at påvirke. Hver gang jeg er sexistisk over for mænd, reproducerer og fastholder jeg altså en fjendtlighed mellem mænd og kvinder, ligesom jeg fastholder nogle bestemte kønsroller og –mønstre. Når jeg placerer min drengeven i en bestemt rolle, placerer jeg samtidig mig selv i en rolle i forhold til ham. Den kække Sex & the City-sexisme gør mig altså ikke fri, den låser mig derimod fast.

 

Og hvad så? Måske handler det her bare om, at jeg skal begynde at tale pænere. Måske skal jeg bare begynde at være mere opmærksom på mønstre i min retorik. Måske skal jeg finde noget andet at tale med mine veninder om, end hvor meget vi dog hader mænd. Men måske har du også en rem af huden.

Mikka Tecza

22-årig blondine med adresse på Nørrebro og en bachelorgrad fra RUC. Diskuterer hverdagssexisme, the male gaze, magtkampe i almindelighed og sociale spil i særdeleshed.

4 kommentarer

 1. Jeg forholder mig en smule skeptisk overfor dette indlæg, da jeg ikke kan tyde, om du ser hvor denne sexisme overfor mænd stammer fra.

  Kvinder har ikke sat sig ned og tænkt “Nu skal mænd have af samme skuffe”. Jeg er ikke engang sikker på det er fair at holde kvinder ansvarlige for de stereotyper der pålægges mænd.
  Alt det du nævner, alle disse stereotyper udspringer jo direkte fra patriarkiet. “Mænd er store stærke beskyttere, som ingen følelser har”, jamen det er jo som at se en dårlig Amerikansk sitcom.
  Det er ikke kvinder, men partriarkiet, der dolker mænd i ryggen.
  Jeg har ret svært ved at have ondt af dem og stryge deres kind blidt, når jeg ved hvor meget de høster fra deres privilege.
  Ih, kvinder får betalt deres date. Men hvad hjælper det de lesbiske kvinder?

  • Ligeretforalle

   Jeg må indrømme, jeg ikke rigtigt forstår hvad du mener, når du siger det er partriarkiet, som dolker mænd i ryggen. Har du lyst til at uddybe? 🙂
   Mvh

   • Jo da 🙂
    Mange af mænds problemer, som folk misforstår som “sexisme imod mænd” udspringer af det patriarki mænd selv har sat op. F.eks. “mænd kan ikke blive voldtaget”. stammer jo direkte fra ideen om, at mænd er “stærke” og derfor ikke kan være ofret. Det skyder mændene i foden, når de ender som et offer, men det er ikke kvinder der undertrykker mænd, men patriarkiet, som rammer mændene selv. 🙂
    Samme kan siges om andre ting, som er “sexisme imod mænd”.
    Det betyder selvfølgelig ikke, at mænd som -er- ofre for voldtægt skal ignoreres, men jeg synes feminisme som udgangspunkt skal fokusere på kvinders problemer.

 2. Tak. Sjældent man hører så åben, ærlig og afbalanceret opsummering af situationen. Jeg er stå træt af min generations kvinder (40+) der på ingen måde kan se eller høre at deres tale og handlinger er dybt sexistisk imens i kræver at vi mænd er super følsomme over for deres situation som kvinder.

  Et andet eksempel kunne være den “værkstedshumor” som er blevet lovlig blandt kvinder – her er det helt okay at tale om mænd som sexobjekter, på en måde, som meget få mænd efterhånden kan slippe afsted med. Og med de sammen undskyldninger – selvfølgelig kan mænd bare tage det som et kompliment når kvinder siger “god røv” eller sidder i flok og taler højlydt om tjeneren.

  Tak for at give mig håb for en kommende generation.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv