leatherdyke.cc

Du sidder til et middagsselskab. Snakken begynder at nærme sig ligestilling i Danmark.  ”Kan de skide feminister ikke droppe det og finde nogle rigtige problemer at snakke om?” Har du hørt den sætning efter at have ytret ordet ligestilling?  Så er du ikke alene. Er du endda enig med udsagnet, så må jeg desværre skuffe dig. For ja, vi skal snakke om ligestilling og nej, vi har ikke ligestilling i Danmark.

 

Der er flere problemer i debatten, eller mangel på samme, om ligestilling. For det første bliver der ofte snakket mere form end indhold. Det ER vigtigt at diskutere forskellige definitioner af feminisme, men den debat bør ikke hver gang få forrang over for debatten om ligestillingsproblemer. Ellers kommer vi jo aldrig til at diskutere nogle konkrete problemer.

 

For det andet skydes debatten alt for ofte i sænk før den kommer i gang med argumenter om perspektiv. Bevares, vi har i Danmark langt fra tilstande som i Sierra Leone eller Ghana, men nu var det heller ikke de lande, vi skulle tale om. Vi skulle tale om Danmark. At skubbe fokus fra lokale problemer til en global kontekst har mig bekendt sjældent løst problemer på lokalt niveau, så lad os blive herhjemme.

 

Handler ligestilling virkelig bare om barberede armhuler?

 

Lad os så få snakket om noget indhold.  Der er mange niveauer, hvorpå en debat om ligestilling (både for mænd og kvinder) kan tage sit afsæt. Jeg tror desværre ofte, at debatten fejes af banen med begrundelsen, at den bliver fjollet. Det er da også utopisk at tro, vi alle kan blive enige om en passende grad af ligestilling, så måske skal debatten starte et andet sted end kønsløse børnehaver og barbering af armhuler?

 

”At flirte er ikke kriminelt – Voldtægt er”. Københavns kommune har søsat en ny kampagne med plakater rundt om i byen, der skal minde danskerne om, hvad”samtykke” egentlig betyder. Og den er tiltrængt. Så sent som i juni 2013 blev den såkaldte ”konerabat” afskaffet i dansk lovgivning. Indtil da blev straffen væsentlig nedsat, hvis en gerningsmand havde en tæt relation med sit offer inden en voldtægt. Det er således også mindre end 2 år siden, at en voldtægt mod et andet menneske, der ikke var i stand til at gøre modstand, gav nedsat straf.

 

Den form for lovgivning er et symbol på en norm, hvor ”hun har jo ikke sagt nej” vejer højere end ”hun har ikke sagt ja”.  Det estimeres af Det Kriminalpræventive råd, at der årligt begås ca. 3600 voldtægter i Danmark, men under 350 anmeldes. Dette lidet opmuntrende faktum kan krydres med, at hver 7. dansker mener, at et voldtægtsoffer selv har et medansvar, såfremt han eller hun går med sin gerningsmand hjem efter en fest. Det viser en undersøgelse foretaget af Amnesty International sidste år i forbindelse med kampagnen ”Et ja til kaffe er ikke et ja til sex”. Jeg mener ikke, at samtykke kan gradbøjes. Et nej betyder nej, uanset hvornår på aftenen/natten, det udtrykkes.

 

For at toppe festen med de deprimerende tal, er fysiske mærker på et offers krop typisk ikke tilstrækkelig bevisbyrde i en voldtægtssag. 6 ud af 10 voldtægtsanmeldelser bliver da også lukket, inden de overhovedet vurderes af en dommer. Med det in mente, at under 10% af begåede voldtægter rent faktisk anmeldes, står det sløjt til i Danmark.

 

For mig at se handler ligestilling hverken om kvinderettigheder, fikse idéer eller abstrakte filosofiske diskussioner. Det handler ganske simpelt om menneskerettigheder.

 

Drop polarisering af debatten!

 

Medierne lever af konflikt, og de fleste debatter præsenteres i deres mest polariserede form. Det er bare dødærgerligt, når det kommer til ligestilling, da det hurtigt bliver en debat, som kun levner plads til de mest polariserede holdninger. Derved mistes en stor del af den danske befolkning, og ligestilling negligeres som et politisk område, der kun vedrører dem med ekstreme holdninger.

 

Men ligestilling er, hvis du spørger mig, slet ikke så ekstremt eller mærkeligt, som det typisk fremstilles i mediebilledet. Ligestilling er heller ikke noget, der kun omhandler de få, der offentligt ytrer deres holdninger. Ligestilling vedrører faktisk os alle sammen. Ikke kun kvinder, ikke kun feminister, men os alle sammen:

 

”So many men think gender equality is a women’s issue. But it is not only a women’s fight, gender equality benefits all of us. An equal society is a benefit to all of us. Seeking opportunities to getting involved is up to you as a man”– Asger Ryhl, direktør for UN Women Nordic Office.

 

Ligestilling er et skide svært og meget komplekst emne at diskutere, fordi det involverer så mange aspekter af menneskers liv. Alt fra din intime relation til din kæreste, debatten over spisebordet til familiemiddagen og kvoter i erhvervslivet. Hvor skal man starte?

 

Grundlæggende handler ligestilling, i min optik, om ligeværd. Om respekten for det enkelte menneske uanset køn, hudfarve, seksualitet eller udseende. Ganske simpelt.

 

Du har mulighed for at engagere dig i ligestillingsdebatten på flere måder. Du kan starte ved det næste middagsselskab du er til, begynde at debattere på sociale medier eller støtte den nystartede Heforshe-kampagne, der er en global kampagne for ligestilling.

 

En gruppe studerende fra Københavns Universitet har sparket kampagnen i gang herhjemme. Vi er drevet af en passion for mere opmærksomhed på ligestilling i Danmark. Find os på Facebook og Twitter og læs mere om vores kommende events henover foråret og sommeren.

 

 

 

Billedet er lånt her.

 

 

Anna Warrington

Anna Warrington, 24 år gammel og statskundskabsstuderende med en baggrund fra sociologi. Du kan som regel finde mig på en kaffebar på Nørrebro i København, på en læsesal eller i et fitnesscenter, hvor jeg udfordrer stereotypen på, at kun store mænd løfter tunge ting. Jeg har en forkærlighed for at prikke til de sociale normer, vi alle går rundt og tager for givet i en hektisk hverdag. Og så elsker jeg rød læbestift.

Der er endnu ikke kommenteret på dette indlæg.

Skriv et svar

Sociale medier

Følg med via mail

Skriv din mailadresse herunder, hvis du vil have en mail, når der er et nyt indlæg på bloggen.

Arkiv